Бруталното парче “This Is America” разбива нета. Защо и „какво иска да каже поета“

„This is America“ ( Това е Америка) на Childish Gambino с над 100 милиона гледания за седмица.

Предлагаме ви – Кратко ръководство за неамериканци.

След почти една година слухове за пенсионирането си,  Доналд Глоувър, известен още като Childish Gambino, изглежда слага край на своята рапираща кариера и прави преход към актьорско майсторство.

На 5 май обаче Childish Gambino издаде нов изключително провокативен клип, озаглавен „Това е Америка“, който натрупа над 100 милиона гледания само за седмица.

Но за международната аудитория, която не е съвсем наясно с американската история на насилие, е необходимо въвеждането й, преди пълното разбиране на видеото.

Джим Кроу

Видеото започва с дълъг изстрел, като първо се появява един афро-американсканец, който свири на китара, а след това обективът се фокусира върху Childish Gambino.

Всичко изглежда на първо място невинно, а Гамбино танцува към камерата, а музиката изглежда лека, изпълнена с южноафрикански мелодии. Но след това Гамбино се изправя пред него, докато размахва пистолет и разстрелва  мъжа с китарата (който вече носи бяла качулка) на главата. Това става на фона на фразата „Това е Америка“.
Най-уникално в случая, е позата на Gambino, която директно кореспондира с позицията на герой, известен като Джим Кроу.

Началната сцена на „This Is America“, музикално видео от Childish Gambino. (YouTube / Доналд Глоувър)

Джим Кроу е театър, който е популярен в Съединените щати през 1800 година. Джим Кроу е въплъщение на начина, по който в тази епоха възприемат афро-американската общност и култура.

Но терминът Джим Кроу се простира по-далеч от театъра. През 70-те години на 20-ти век в САЩ, по-специално в южните щати, се въвеждат закони за сегрегация, които диференцират достъпа до обществени съоръжения и законни права. Тези закони стават известни като „Законите на Джим Кроу“ и в резултат на това „Джим Кроу“ се превръща  в деликатен термин за афро-американците.

Гамбино, който избира да се постави в поза като Джим Кроу, може да означава много неща, но едно е ясно: Гамбино казва, че Джим Кроу все още е много жив в американското общество.

Насилие и оръжия

Има два много силни кадъра във видеоклипа. Първият е от гореспоменатия мъж с бялата качулка, а втория е бруталното обстрелване  на хор.

Докато първият не напомня за стрелба, която се е случила наскоро, втория изглежда е директна препратка към стрелбата на църквата в Чарлстън през 2015 г., в която Dylann Roof простреля  девет афро-американци в Южна Каролина.

След заснемането в двете сцени на музикалното видео (първият с пистолет, а вторият с пушка), Гамбино връща оръжията на младо момче, което внимателно ги обвива в червено платно.

Времето на „Това е Америка“ изглежда е съзнателно решение, което започва в разгара на разгорещен дебат за контрола на оръжието в САЩ. От едната страна на дебата, за оцелелите от стрелбата през февруари в Паркленд и отново затвърждават призива за закони за контрол на оръжията.

САЩ са имат дълга история на насилие с пистолети и стрелба в училище, като някои от най-смъртоносните инциденти се случват в Columbine High School, Sandy Hook Elementary School and Virginia Tech.

Припомняме ви, че една от най-мощните лобистки групи в Америка често цитира Втората поправка като основа за отбрана. Втората поправка на Конституцията на Съединените щати по същество защитава правото на американците да „носят оръжие“, което мнозина тълкуват като право на оръжие.

Това, което Gambino изглежда показва в своето видео, е фактът, че мнозина ценят много оръжията си и за съжаление, „Това е Америка“.

сн. YouTube/Donald Glover
Танци

Хлъзгавите движения на Gambino направо те хипнотизират. През цялото време Childish Gambino и група ученици извършват няколко танцови движения от южноафриканската Гуара Гвара..

Но тези танци не трябва да бъдат основен фокус на видеото. Напротив, те са нарочно поставени там, за да ни отвлекат вниманието от това, което се случва във фонов режим. Докато Гамбино се поддава на собствената си мелодия, зад него избухват бунтове, колите се изгарят и децата мълчаливо стават свидетели на опустошението.

Популярната интерпретация на тези сцени е, че те показват как социалните медии ни отвличат от настоящите проблеми. В днешно време е невероятно лесно да извърнеш очите си от проблемите на света и да се съсредоточиш върху блясъка на социалните медии. Тази интерпретация изглежда особено подходяща, когато Gambino използва множество танци, популяризирани от YouTube и Instagram, за да ни отвлече вниманието от фона.

Превод от Muhammad Haikal Satria, филмов критик.

 

- реклама -