Свилен Мария Велеви убийство Стефан Янев

Брутално! Зетят убил 86-годишният Стефан Янев! Съдът: Институциите са бездействали!

Софийският апелативен съд остави в ареста Мария и Свилен Велеви.

Двамата са обвинени за това, че са пребили до смърт 86-годишния баща на Велева – Стефан Янев, след като възрастният човек разкри в телевизионно предаване, че години наред семейството е държало в пълна изолация трите си дъщери, които никога не са ходили на училище.

Свилен Велев, който е зет на жертвата заяви, че е убил Янев. Той обясни, че съпругата му не е знаела за случилото се и помоли съда да я пусне. От прокуратурата обаче заявиха, че свидетели са чули, че Мария е крещяла по баща си – ще те бия, докато не те убия.

Заседанието в съда мина под непрестанните крясъци на Мария, разкрива „24 часа“. „Чувствам се зле, травмирана и ужасена съм. Не съм проявявала агресия към никого. Не съм обществено опасна“, викаше задържаната. Наложи се магистратите да я отстраняват от съдебната зала заради неспазване на реда. Преди това тя пак възкликна: „Този ненормален старец ни заплашваше с пистолет. Съпругът ми защити достойнството на семейството ни“.

Според разследването пенсионерът е издъхнал от задушаване в апартамента, в който живеел с Мария и Свилен и трите му внучки в кв. „Люлин“. По-рано съпрузите го налагали с твърди и тъпи предмети по главата и тялото. Най-вероятно става дума за крак от табуретка. Възрастният мъж викал: „Помощ, няма ли кой да ми помогне“. Дъщеря му отвърнала: „Ще те бия, докато не умреш“. Според първоначални експертизи по делото Стефан е починал на 11 февруари. Трупът му бе намерен 10 дни по-късно.

Пред съда обвиняемата изяви желание да се върне у дома си, за да свири на пиано и синтезатор и да се подготви за срещите си с деца, на които желае да преподава, съобщават от прокуратурата.

Магистратите прецениха, че доказателствата за престъплението са достатъчно за задържането на Велеви. Съдът обърна внимание, че пенсионерът е бил тормозен от години. Мария отправяла закани и заплахи и към съседите в блока им в „Люлин“.

От становища на психиатри по делото става ясно, че и двамата разбирали постъпката си и могат да носят наказателна отговрност. “Велева е с повишена сензитивност към контакти с хора и околната среда“, посочиха магистратите.

Съдът указа и на отговорностите институции да настанят трите деца на задържаните в специални заведения, ако няма кой да се грижи  за тях.

Днес Велеви обясниха, че не са пускали децата си на училище, защото са ги пазели от лоши съседи и лоши хора, но отрекоха да са били изолирани, защо имали много литература вкъщи, както и интернет. В съдебната зала съпругата прегърна мъжа си и се разплака, но съдията обясни, че в съда няма място за драматизъм. Велеви отново разказаха, че Стефан Янев ги е заплашвал години наред, дори и с пистолет.

Институциите у нас са бездействали преди убийството на 86-годишния Стефан Янев в столичния кв. „Люлин“, въпреки че са получавали много пъти сигнали, че пенсионерът е подложен на тормоз и че трите му внучки не са ходили на училище, заключи съдията по делото.

- реклама -