Хитрино

Броят на жертвите в Хитрино расте, изтеглянето на цистерните ще продължи поне 48 часа (СНИМКИ, ВИДЕО)

По последни данни, 7 са жертвите на трагедията в село Хитрино. Това съобщи пред bTV главен комисар Николай Николов. 29 души са ранени, състоянието на някои от тях е тежко, на други – критично.

До момента официалната информация беше за петима загинали. Според местни хора обаче е възможно да са загинали и повече от седем души. Има и хора в неизвестност.

„Наложи се да помолим хората да напуснат. Рисковано е това, което ще предприемем тази нощ, и искаме да намалим риска до минимум”, заяви главен комисар Николов.

Хитрино

На място продължават работа 22 екипа на пожарната, т.е. само пожарникарите са 110 души. Още толкова са служителите на полицията и гражданската защита.

За момента няма риск за хората, но риск ще възникне, когато започне операцията по премественото на газа от влаковите цистерни в други транспортни средства.

Хитрино

Общо 12 вагона са дерайлирали, съобщи Бисер Минчев, главен ревизор на НКЖИ. Той отказа да коментира хипотезите, които до момента се тиражират в медиите за причините, довели до ужаса в Хитрино. Той обаче допълни, че от това, което е успял да види на място, линията е била в добро състояние. Ж.п. релсите, които минават през самия център на селото, се обследват и поддържат ежегодно. По план е предстоял е и цялостен ремонт на участъка.

Хитрино

Тримата машинисти на композицията вече са разпитани

Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура пред Нова телевизия. Показания е дал и управителят на фирмата, транспортирала пропан-бутан и пропилен в цистерните. Следователи са допуснати на местопроизшествието и от локомотива са иззети измервателните устройства и тахо шайбата. Продължават действията по оглед на местопроизшествието, включително и с помощта на дрон. Иззета е и документация, свързана с процеса по композирането на влака. Разпитват се и свидетели.

Хитрино

Около 17,30 часа е приключило извеждането на всички жители от село Хитрино. Повечето от жителите са настанени при техни близки и в кризисни центрове, създадени от община Шумен.

На територията на населеното място са единствено служителите на Министерството на вътрешните работи. Полицейски и жандармерийски екипи осигуряват периметъра около селото и сигурността в него. Над 100 пожарникари продължават да погасяват отделни огнища, да охлаждат цистерните в района на гарата, както и да претърсват за пострадали хора под срутените къщи.

Хитрино

Предстои да започне високорисковата операция по претоварване и транспортиране на опасните вещества, уточняват от МВР.

Операцията по разтоварването на горивото ще отнеме най-малко 24 часа, тя е изключително опасна.

Според премиера в оставка Бойко Борисов изтеглянето на цистерните ще продължи най-малко 48 часа.

„Взимаме мерки. Изтеглихме 9 цистерни от композицията. Другите са много рискови и искаме да няма хора, когато екипът влезе да работи. За мен е опасно и за това решаваме да рискуваме максимално малък брой хора. Ще изтеглим полицията и пожарната… Сега чакам и прокурорите, следователите, огледите на локомотива да завършват и ще изтеглим и тях. Най-малко 48 часа. Трябва да изправим цистерните, трябва да ги преточим. Това е технологично време, много е опасно. Трябва всички мерки да се вземат за безопасност“, каза Борисов.

От периметъра са изведени всички трудноподвижни хора. Те са настанени в болници.

„Вижда ми се най-чисто и бързо да вдигнем бюджета на общината, общинския съвет и местните хора да се съберат след това и да подпомогнем по най-бързия начин хората“, уточни Борисов. И допълни, че данните ще покажат какви са причините, довели за трагедията.

„Системата е електронна. Засичаме в Горна Оряховица-Хитрино скоростта на влака, така че не могат да се измъкнат, ако е човешка грешка“.

Хитрино

Хората ще могат да се върнат обратно в с. Хитрино, когато всички цистерни бъдат отстранени, тъй като съществува риск за живота и здравето на всички живеещи в региона. Това каза пред Фокус главният секретар на МВР Георги Костов.

По данни на очевидци централната улица на Хитрино изглежда като бойно поле. Има изгорени до основи няколко къщи, други са разрушени или полуразрушени с изпочупени прозорци.

Екип психолози от Института по психология на МВР се намира в шуменската болница и е на разположение за консултации и оказване на експертна помощ на пострадалите при инцидента и техните близки.

Очевидци: Беше ад!

„Към 5.40 чухме гръм. Първоначално помислихме, че става дума за земетресение. Излязохме навън със съпругата ми и децата. След като видях в центъра огъня позвъних на един мой приятел, за да разбера как е. Той ме помоли да му помогна. Когато наближих дома му, пожарникарите ми казаха, че имат нужда от линейка. Така започнах да извозвам пострадалите“, разказа Стефан Стефанов от Хитрино.

Той е помогнал и при разчистването на руините. Сблъскал се е със страшна трагедия – открил е мъж и жена мъртви, както и свой връстник, но е успял да спаси неговата дъщеря. „Там долу е нещо неописуемо, някакъв ад“, казва Стефан.

- реклама -