сн. БГНЕС

Броят на ръка всички бюлетини в щата Джорджия, Тръмп печели Аляска

Щатският секретар на Джорджия разпореди днес в щата да започне ръчно преброяване на всички бюлетини от президентските избори, като отбеляза, че разликата в гласовете, подадени за президента Доналд Тръмп и опонента му Джо Байдън, е само 14 111 гласа.

Агенцията припомни, че Байдън не се нуждае от електоралните гласове от Джорджия, за да спечели изборите. С победата си в Пенсилвания, обявена от медиите в събота сутринта, той се сдоби с повече от необходимите 270 електорални гласа, за да бъде избран.

„При толкова малка разлика се налага пълно ръчно преброяване във всеки окръг. Това ще помогне за изграждането на доверие“, каза на пресконференция секретарят на Джорджия Брад Рафенспъргър. Той отбеляза, че в щата са били подадени около 5 милиона гласа и че надпреварата е от „национално значение“. Рафенспъргър добави, че ще проучи всички твърдения за изборни измами, но не даде знак за наличието на доказателства за масови нарушения.

В САЩ мнозина, вкл. членове на Републиканската партия на Тръмп, смятат демократа Байдън за избран президент. Лидерите на повечето водещи държави по света вече отправиха поздравления към него за победата.

Междувременно стана ясно, че Доналд Тръмп побеждава в щата Аляска Джо Байдън, според прогноза на маркетингова компания „Едисън рисърч“, цитирана от Ройтерс.

Републиканецът Тръмп още не е признал поражението си на президентските избори, четири дни след като „Едисън рисърч“ съобщи, че демократът Байдън е спечелил повече от необходимите му 270 електорални гласа, за да влезе в Белия дом. С трите електорални гласа от Аляска Тръмп няма да може да промени изхода от вота на 3 ноември, отбеляза Ройтерс.

- реклама -