фелдшер, сертификати, ваксинация, арест

Броят на медицинските сестри у нас намалява драстично

Броят на медицинските сестри у нас намалява драстично.

Броят на медицинските сестри в българските болници намалява с невиждани темпове през последните 30 години.

За преодоляване на проблема са нужни поредица от добре обмислени мерки и време, тъй като човешкият ресурс в здравната система няма как да бъде привлечен „от днес за утре“.

Подобна негативна тенденция се наблюдава в цяла Европа, но данните за страната ни показват, че броят на медицинските сестри в лечебниците ни е под средното за общността.

Това посочи д-р Красимир Грудев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) и съсобственик на МБАЛ „Тримонциум”, който откри вчера в Бургас семинар на тема „Частното болнично здравеопазване в България – предизвикателства и перспективи“.

Събитието се организира и по повод десетата годишнина от създаването на НСЧБ (бел. а. 16 февруари 2013 година).

Според изнесените от д-р Грудев данни през 1990 г. броят на сестрите в болниците у нас е бил близо 54 000, през 2000 г. намалява до под 31 500, а към 31 декември 2022 г. статистиката показва, че българските медицински сестри в системата на здравеопазването са малко под 29 000.

В своя презентация председателят на УС на НСЧБ засегна и темата за броя на частните болници в България. Той коментира, че той не може да се определи като излишно голям.

“През 1956 г.град Бургас е имал 80 000 жители. Днес те са над 200 000, а през летния сезон вероятно много повече.

Ако през 1956 г. в града е имало две болници то сега, когато населението е в пъти повече,

и когато имаме много по-развит туризъм, тези болници трябва да бъдат поне десет.

Не са много болниците в Бургас, а напротив, може да се окаже, че са малко“, каза д-р Грудев.

Семинарът на НСЧБ беше открит в Бургас, а домакин бе екипът на Медицински център “Д-р Стайков“ в лицето на мениджърския екип д-р Вергиния Цанова и д-р Йордан Стайков.

Сред официалните гости бяха областният управител на Област Бургас проф. Мария Нейкова, кметът на Община Бургас Димитър Николов, председателят на Общински съвет – Бургас проф.

Севдалина Турманова, представители на частни болници от цялата страна и няколко лекарски организации, сред които и сдружението „Младите лекари“ в Бургас, предава БТА.

“Мястото и ролята на частните болници в здравеопазването е много важна. Областта се превръща и вече е център на медицината.

И това се дължи именно на частните болници, за което искам да поздравя собствениците.

Благодарение на колегите успяхме да се справим с пандемията. Разбирам от собствениците на частните болници, че здравната реформа, такава, каквато беше замислена преди 20 години, не се е придвижила в положителна посока. Недобра практика е националният рамков договор и периодът, в който е разписано да се подписва. Като областен ще направя необходимото, ако имате идеи и законодателни инициативи, да ги предложим на здравния министър.

Той е практик и е наясно с пулса на проблемите в здравеопазването“, каза по време на откриването на събранието областният управител проф. Мария Нейкова.

Много пациенти от Бургас и региона все още пътуват за лечение до Истанбул, но с ресурса на частните болници тази слабост може да се преодолее, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

“Преди години, когато станах кмет, правихме една анкета в общината. Имаше притеснителни теми, свързани със здравеопазването.

Бургас беше лош пример в страната.

Родилките раждаха в Сливен и Варна, но не и в Бургас.

Имаше много жалби срещу здравната помощ, включително и срещу рехабилитацията. След доста години в подкрепа на инициативи, свързани основно с частни здравни проекти, в момента Бургас може да се похвали с високо ниво на здравната услуга, което се дължи в инвестирането на нови частни болници. Ние, като местна власт, гледаме гъвкаво и партньорски на проблемите в здравеопазването. Аз виждам нашата роля и в съдействие за развитие на медицинския факултет, увеличаване на студентите и прочее.

Вчера се преборихме за повече бройки за обучаващи се за медицински сестри във факултета по здравни грижи в Университет “Проф. д-р Асен Златаров“. Желанието ни е Бургас да се превърне в здравен хъб, където пациентите ще получават комплексни услуги и няма да се налага да се пътува до други градове. Много пациенти все още пътуват и до Истанбул. С ресурса на частните болници тази слабост може да се преодолее.

Тук работят много високо квалифицирани лекари, имаме съвременна техника. Прилагат се водещи практики. У нас може да има и се случва качествено здравеопазване“, заяви кметът на Бургас Димитър Николов по време на срещата.

„Инициативи на НСЧБ за изменения и допълнения по основни здравни закони с цел повишаване достъпа, ефективността и качеството на болничната медицинска помощ” беше темата на презентация, представена от адв. Ива Пехливанска, член на УС на НСЧБ и председател на Съюз на парамедиците в България. Д-р Цветан Диманов, също член на УС на НСЧБ, обобщи данни от европейската статистика, свързана с финансиране на здравеопазването и системата за остойностяване на болничната медицинска помощ във Великобритания. Валентина Маринова очерта визията за бъдещото развитие на частните болници с презентацията си „Частните болници – Нова визия за болничната помощ”.

- реклама -