Броят

Броят на гласоподавателите у нас е не повече от 5 млн., твърди социолог

Не е вярно твърдението на ЦИК, че в България има близо 7 млн. избиратели. Броят им е не повече от 5 милиона и половина. Това заяви в специално интервю за Flashnews социологът и директор на агенция MBMD Мира Радева.

01Успешна ли бе предизборната кампания, какви са шансовете на фаворитите за „Дондуков“ 2 и с какво предстоящият референдум ще бъде по-различен от досегашните допитвания?

За тези и още горещи теми в навечерието на президентските избори можете да прочетете в интервюто.

Как оценявате кампаниите на кандидатите за президент?

Несериозни, незадълбочени. Като цяло доминираше отказът от истински сериозен контакт с избирателя.

Липсваше основен дебат по основните въпроси. Моделът, който се налага в телевизиите за краткост на отговорите, води до една клишираност. Намирам за скандално, че на няколко пъти основните претенденти отказаха да се явят на дебати.

Смятате ли, че отказът от дебат ще повлияе на решението на избирателите?

ГалъпНе смятам, че ще окаже толкова голямо влияние. По-скоро ще повлияе на онези кандидати, които не са особено симпатични на хората. Но изненади и размествания можем да очакваме до последния момент.

Мислите ли, че вотът за президент ще се разводни?

Със сигурност. Тъй като имаме и задължителния елемент във вота, хората вероятно ще подават гласа си на база последния импулс, което ще доведе до голяма хаотичност. Това засилва в голяма степен протестния елемент. Така че е много вероятно на тази база да изпъкнат кандидати, които са били далеч от очакванията. Включително Марешки.

Какви са прогнозите за балотажа?

Вярвам на социологическите проучвания, които показват, че на втори тур ще се явят Цецка Цачева и Румен Радев. Въпросът е, че този втори тур ще бъде силно оспорван.

Извън разговора ни за президентските кандидатури, какво мислите за меко казано вялата кампания за националния референдум?

Слави Трифонов концерт Орлов мост референдумА, тя не е вяла. Тя е просто потресаващо изключваща политическите партии. Разбира се, аз смятам, че изборът на президент е много важен. Но този път темата на референдума е изключително важна. Изведнъж се включиха някакви, включително псевдопатриоти и псевдоинтелектуалци, които влизат в ролята на това да защитават статуквото. Ще цитирам пост на Валери Найденов, че Димитър Димитров от ЦИК казал, че 30 до 50% от вота на избирателите при мажоритарни избори се загубвал. Отговорът на тази глупост е, че в момента ние имаме 100% загубен вот. Защото в момента не избираме тези, които искаме да избираме, а онези, които партийните централи ни посочват.

Мажоритарният вот е шанс за промяна на статуквото

Това е шанс ние, обикновените избиратели, да имаме думата. И толкова са уплашени политическите партии и псевдоинтелектуалците, впили се в статуквото, че просто ги е страх и от собствените им сенки. Истината е, че тоталитарната държава не си е отишла. Тя е в нашите глави, за съжаление, и води до този потресаващ страх да се превръща системно темата „политическа избирателна система“, „мажоритарна система“ в символ на чалга. Това е такъв политически, социален и национален нихилизъм, че просто ме е срам от т. нар. псевдоинтелектулен национален елит.

Къде ще изиграе ролята си квадратчето „Не гласувам за никого“?

То няма никаква роля. За първи път ще се покаже колко са хората, които реално отказват да направят избор. Журналистите и широката публика малко автоматично казват, че примерно 2 милиона не са отишли да гласуват, защото били отвратени от политическата система. Това не е така. Според справката на ЦИК, 6 млн. и 800 хиляди гласоподаватели има в страната. Има ли някой, който вярва на това?! Надявам се поне задължителното гласуване да покаже, че тези числа не са верни. Реалните избиратели в страната са между 5 и 5,5 милиона. Това е максимумът. И когато казваме че 2 милиона не са отишли да гласуват, трябва да имаме предвид, че един сериозен процент от тези хора въобще не са между живите. Близките им не са подали съответната форма, други са в чужбина или нямат физическа възможност да гласуват.

5134247

Така че квадратчето, което допускам да обхване максимум 200 000 гласа, ще покаже колко са тези, които реално отказват да направят избор. Защото мисля, че хората – когато не са мотивирани „за“, те много често са мотивирани „против“ и не трябва да забравяме, че да изкажеш гласа си против означава да подкрепиш дори кандидат, когото не харесваш. Но това е реално действие против. Докато задраскването на квадратчето не е реално действие против. То е изява на воля „не харесвам никого“. Това няма отношение към крайния резултат. Колкото и да е процентът на тези избиратели, това няма да се отрази на избора на президент. Отразява се само реално подаденият вот.

- реклама -