Броят бактериите в бирата с PCR

Изследвания

,,Новият метод е резултат от поредица изследвания, продължили 2 г. в сътрудничество между Центъра по биология на храните и Съюза на пивоварите. Съвместната ни работа помага за модернизирането на аналитичния капацитет на пивоварната индустрия с разработването на молекулярно-биологични методики за диагностика на микроорганизмите в бирата“, припомня Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ.

ДНК

Предходните ДНК изследвания на метагенома на българската бира на ЦБХ идентифицираха 140 вида микроорганизми в пивото. Включително млечнокисели бактерии. Обичайно те са чувствителни към антибактериалните свойства и въздействие на хмела. Както и нормално не се размножават при ниски температури.

Контрол

Д-р Сергей Иванов, ръководител на ЦХБ и водещ екипа, разработил новия метод, коментира, че става все по-модерно. Особено при занаятчийските бири, да се появяват пива с по-силно изразен кисел ароматно-вкусов профил. За целта се използват млечнокисели бактерии, които формират такъв вкус. Но дори и това да е целта, микробиологичният контрол в пивопроизводството следва да е още по-стриктен.

Бактерии

По принцип млечнокиселите бактерии са нежелани и затова за съдържанието им в бирата се следи постоянно, което изисква трудоемка лабораторна работа. Новият метод на българските учени позволява бързото и прецизно измерване на количеството на млечнокиселите бактерии в пивото да става посредством qPCR.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено