Бронзова статуетка на Камий Клодел бе продадена за 1.2 млн. евро

Бронзова статуетка на Камий Клодел бе продадена за 1.2 млн. евро на търг в Artcurial, на който бяха представени 17 нейни произведения. Творбата е създадена през 1886г. от музата и любовница на скулптора Огюст Роден.

62-сантиметровата статуетка е била собственост на племенника на Камий Клодел Жак дьо Масари /син на сестра й Луиз/. Основната част от останалите й произведения, представени на търга, идват от дома на семейство Клодел във Вилньов сюр Фер, където се е намирало ателието на художничката. Впоследствие, през 1926 г. Жак дьо Масари откупува къщата.

Камий Клодел е родена на 8 декември 1864.

Камий учи скулптура в Академия Колароси при Алфред Буше. През 1883 г. се запознава с Огюст Роден, който ѝ преподава скулптура. Около 1884 г. тя започва да работи в ателието на Роден и му помага при създаването на някои от известните му произведения, като същевременно създава и собствени творби. Клодел става негов помощник, модел и муза.

Двамата се разделят през 1898. След 1905 г. душевното състояние на Клодел се влошава. Тя унищожава много от своите творби, обвинява Роден в конспирации срещу нея, живее изолирано.

През 1913 г., по инициатива на брат ѝ, Камий е приета в психиатрична клиника. Остава там през следващите тридесет години, до смъртта си на 19 октомври 1943 г. През 1988 г. правят филм, който проследява нейната история, творческия й път и връзката й с Роден.

Ролята й е поверена на френската актриса Изабел Аджани, а тази на Роден – на Жерар Депардийо. Филмът има две номинации за „Оскар“.

- реклама -