Бронетранспортьори по улиците в Будапеща след трагедията в Берлин

Силовите служби в Унгария да бъдат приведени в засилен режим на работа след трагедията на коледен базар в Берлин, нареди министърът на вътрешните работи Шандор Пинтер, съобщи унгарската телевизия М-1.

На ключови места в столицата Будапеща – край големите търговски центрове, около министерства и учреждения, както и на големия коледен базар на площад „Вьорьошмарти“, са разположени бронетранспортьори.

Като подкрепление на полицията са изпратени сътрудници на Унгарския център за борба с тероризма (ТЕК), които патрулират по столичните улици в пълно бойно снаряжение и с автомати.

Началникът на главния комисариат на полицията Карой Пап каза, че са взети всички мерки за гарантиране на сигурността на посолствата на Русия и Германия в Будапеща.

Засилено полицейско присъствие се наблюдава и на централните площади в други градове.

Според съветника на унгарския премиер по въпросите на сигурността Дьорд Баконди към момента няма данни за планирани терористични атаки, но се прави всичко възможно за предотвратяване на възможни нападения, така че унгарците да посрещнат Коледа в безопасна обстановка.

Засилени са и мерките за сигурност в Лондон в предколедните дни, а улиците около Бъкингамския дворец бяха отцепени от полицията.

Испанската национална полиция иска около най-посещаваните зони по време на коледните празници да бъдат разположени патрулни автомобили и заграждения за ограничаване на пътното движение.

Правоохранителните органи са призовали кметствата в различни градове да увеличат мерките за сигурност на места, където се стичат много хора за празниците.

- реклама -