British Petroleum, загуби, търсене

„British Petroleum“ отчете 4,4 милиарда долара загуби за първите три месеца на годината

Нефтеният и газов гигант „British Petroleum“ отчете 4,4 милиарда долара нетна загуба през първото тримесечие на тази година.

Това е резултат от рязкото спадане на търсенето в глобален мащаб на фона на пандемията COVID-19.

Базираният в Обединеното кралство орган на индустрията предупреди за 30 000 съкращения на работни места в петролната и газовата промишленост през следващите 18 месеца.

При отчитане на основните числа печалбата на BP е 791 милиона долара през първото тримесечие на годината, което е спад с 2,6 милиарда долара от четвъртото тримесечие на 2019 г.

„Нашата индустрия беше засегната от шокове в търсенето и предлагането в мащаб, който никога досега не сме виждали. Икономическото въздействие на пандемията COVID-19, съчетана с предишни фактори на търсене и предлагане, доведе до изключително предизвикателна пазарна среда“, каза новият изпълнителен директор на BP – Бернар Луни.

Загубите бяха концентрирани в значителния спад на стойността на запасите, който възлиза на 3,7 милиарда долара.

Търсенето на петрол в целия свят се понижи на фона на пандемията COVID-19, която заземи пътнически самолети и спря икономическата активност по целия свят. На 20 април цената на суровия петрол в Западен Тексас за доставки през май падна до отрицателна стойност за първи път в историята поради ограниченията на складовото пространство.

Страните от ОПЕК+ се стремят да стабилизират световния пазар на петрол на фона на безпрецедентния спад на търсенето и последващия спад на цените. На 12 април държавите-членки подписаха споразумение, с което се ангажираха да намалят производството с 9,7 милиона барела на ден през май-юни. След това производството ще бъде намалено със 7,7 барела от юли до края на 2020 г. и с 5,8 милиона барела на ден от януари 2021 г. до април 2022 г.

- реклама -