споразумение

Британците вече усещат какво е Брекзит

Доскоро последиците от изненадващото гласуване за излизане от ЕС бяха само теоретични. Но британците вече усещат по джоба си на потребители, че

нещата се променят.

Паундът загуби от 10 до 15 процента от стойността си в евро и долар след референдума от 23 юни. Това повиши цените на стоки, осигурявани от чужди компании – автомобили, компютри, облекло и храни.

Производителите на автомобили Пежо и Ситроен съобщиха, че от 1 август цените им са се повишили със средно 2%.

Аналогично, компанията, която произвежда компютрите Dell, заяви, че трябва да калкулира цената на компонентите в долари в предлаганите на британския пазар нейни продукти.

Британската компания „Headlam” обяви, че обезценяването на паунда е увеличило цената на подови настилки, внасяни главно от Белгия и Холандия, с около 6 на сто.

Сега погледите са вперени в храните и имотите, които бяха останали незасегнати.

 Но промени и в техните цени са закономерни.

Ожесточената конкуренция между супермаркетите, които се опитват да запазят пазарния си дял, обикновено омекотява резки промени в цените на хранителните стоки. Но Брекзит може да промени правилата, смята аналитикът Фрейзър Маккевит, защото

„около 40 на сто от храната във Великобритания се внася”.

При наемите обаче, тенденцията е в обратна посока. При новоноетите жилища в Лондон наемите са спаднали за пръв път от 6 години, според първото проучване, направено след Брекзит.

Експертите очакват по-силна инфлация през идните месеци, тласкана нагоре от повишената цена на вносните храни и алкохолните напитки.

Националната банка „Bank of England” също прибягна до парични инструменти в опит да спре плъзгането на икономиката към рецесия. Това вероятно ще повиши паричната наличност.

Като резултат ще стимулира инфлацията и ще отслаби паунда.

Британците, които разчитат на увеличаване на заплатите за компенсиране на повишените цени, вероятно ще бъдат разочаровани, сочат анализите.

„Вероятно покупателната способност на потребителите значително ще се намали през близките месеци с тенденцията за повишение на инфлацията и ограничаване на растежа на печалбата”, предупреждава Хауърд Арчър от „Global Insight”.

Работниците, които ще получат увеличение на заплатите благодарение на намаляване на притока на неквалифицирана чужда работна ръка, едва ли ще усетят подобряване на жизнения си стандарт поради общото забавяне на икономиката в периода след Брекзит, заключава доклад по темата.

- реклама -