горивата, поскъпват, бензиностанции

Британците панически се презапасяват с гориво, правителството търси решение (ВИДЕО)

Хаос и криза за горива във Великобритания. Гражданите на страната панически се презапасяват с гориво и километрични опашки се извиват пред бензиностанциите в страната. Причината – острият недостиг на шофьори на камиони след Брекзит.

Властите призоваха хората да не се запасяват панически, включително в туби, и по възможност да отложат зареждането. Въпреки това опашките от желаещи да заредят гориво, допълнително затрудняват движението, защото блокират ключови кръстовища в градовете.

Някои вериги бензиностанции наложиха лимит върху зареждането. Има и напълно затворени бензиностанции.

На фона на това правителството заяви, че в рафинериите има достатъчно гориво.

Кабинетът на Борис Джонсън търси бързо решение на проблема. Около 10 500 шофьори и работици в птицеферми ще получат временни визи за Великобритания в рамките на усилията на правителството да ограничи продоволствените проблеми преди Коледа.

Министърът на транспорта Грант Шапс заяви, че това ще гарантира, че няма да има промени в подготовката за празничния сезон. Но Британската търговска камара коментира, че мярката на правителството е еквивалентна на „хвърлянето на напръстник с вода върху буен огън“.

Сред останалите мерки на правителството са използване на инструктори от Министерството на отбраната за ускоряване на тестовете за шофьори на товарни камиони и респективно издаването на шофьорски книжки, както и разпращането на около 1 милион писма до шофьори с такива книжки, насърчаващи ги да се върнат на работа. Чрез ускорените безплатни курсове правителството се надява скоро да има 4000 нови шофьори.

Назначаването на шофьорите и работниците от чужбина ще започне от следващия месец.

От Консорциума на британските търговци на дребно обаче заявиха, че тези бройки са съвсем недостатъчни за запълване на вакантните места.

Според консорциума само супермаркетите имат нужда от допълнителни 15 000 шофьори на камиони, които да работят на пълен оборот преди Коледа, за да се избегне кризата и че визовата схема би трябвало да покрива и други сектори на икономиката.

„Със сигурност трябва да допуснем квалифицирани шофьори от чужбина, но това е краткосрочно решение. В дългосрочен план се нуждаем от помощ при обучението за набирането на нови шофьори, за изпитите, които са болезнено бавни. Трябва да подобрим и обектите за шофьори на камиони. Много хора са отблъснати от дългите работни часове, лошите условия за отдих и недостатъчното заплащане“, каза Род Маккензи от Асоциацията за пътни превози.

Младите хора избягват професията – средната възраст на тежкотоварните шофьори във Великобритания е 55 години.

- реклама -