Камила

Британците настръхнаха: Чарлз иска да направи Камила кралица

От няколко дни насам, медиите в Обединеното Кралство твърдят, че след като седне на престола, принц Чарлз планира да направи съпругата си Камила кралица на Великобритания.

Повод за това стана мистериозно изчезнала информация на личния сайт на престолонаследника. В секцията за най-често задаваните въпроси до скоро пишеше, че когато Чарлз наследи майка си, Камила ще остане само с титлата принцеса консорт. Или поне така бе провъзгласено след сватбата им през 2005-та. Причините за това са комплексни – първо съпругата на престолонаследника вече е била омъжена и разведена, освен това двамата са имали извънбрачна връзка, докато са били семейни.

И не на последно място – кралското семейство се страхува от срив на имиджа, тъй като Камила натрупа много негативни точки като измести от сърцето на Чарлз любимата на народа Лейди Даяна. Въпреки, че историята за покойната страдаща принцеса до голяма степен е избледняла, и до днес 2/3 от британците казват, че не биха приели ако й бъде дадена титлата кралица.

От администрацията на Чарлз обясняват, че информацията за статута на Камила е изтрит, защото темата вече не била актуална. Според мнозина обаче когато един ден кралица Елизабет си отиде и сина й седне на трона, няма да има сила, която да го спре да обяви любимата си жена за кралица.

Любовта на Чарлз вече му коства много

Той загуби брака и семейството си, навлеча си гнева на британците и на майка си Елизабет, стигна се дори до притискане да се оттегли от престола. Въпреки това, най-големия син на Кралицата не се отказва от жената, която обича.

Как започва всичко?

Чарлз забелязва за пръв път Камила на турнир по поло в началото на 70-те. Не след дълго двамата започват да се срещат, но когато година по-късно принца се присъединява към Кралски военноморски сили двамата прекратяват връзката си. Кралските биографи са споменавали, че по това време Камила е определяна от двореца като „неблагонадежден партньор за престолонаследника.

Не след дълго тя се жени за Андрю Паркър Боулс, който в миналото е имал отношения с най-малката сестра на Чарлз – принцеса Ан. Двойката има две деца.

От друга страна в края на 70-те Чарлс среща Лейди Даяна Спенсър, която тогава е на 16 години. Четири години по-късно принца й предлага брак и двамата се женят. По това време принца и Камила са възобновили любовта си и се срещат тайно.

Успяват да държат връзката си в тайна близо 6 години, когато към пресата изтичат записи на телефонни разговори между двамата и целия свят научава за любовната афера, която става известна като „Камилагейт“. Няколко месеца по-късно от британския двор официално признават за проблеми в брака на Чарлз и Даяна, а през декември 1992-ра става ясно, че двамата са разделени.

Принцът признава в телевизионно интервю, че има извънбрачна връзка, назовавайки Камила като своя любовница. Даяна прави същото, като тогава заявява прословутата си реплика – „В брака ни беше пренаселено, защото бяхме трима“.

Следват два развода, а когато през 97-ма любимата на Великобритания принцеса загива в катастрофа в Париж, гневът се стоварва върху Чарлз и неговата любовница. Всички ги винят, че давайки свобода на любовта си, двамата са тласнали Даяна към обятията на други мъже, при които е търсила утеха. Камила се скрива и избягва публичните изяви, за да не концентрира излишно фокуса върху връзката си с овдовелия принц.

Кралицата дълго време отказва да приеме Камила

В историята на британската Корона не е прецедент някой да абдикира от престола в името на любовта. По-скоро прецедент може да бъде наречено това, което се случва с Чарлз и Камила на фона на консервативното отношение на църквата и двореца към разводите и повторните бракове.

Елизабет II-ра категорично отказва да приеме връзката на сина си с жена, която е развалила не само неговия, но и своя брак и чиито съпруг все още е жив. Кралицата близо 10 години не се появявала на публични места, на които присъства бъдещата й снаха. Когато през 2003-та Чарлз и Камила заживяват заедно в двореца Кларънс Хаус, двамата вече имат близо 23-годишна афера.

Женят се през 2005-та само на гражданска церемония, на която Кралицата не присъства. Тя обаче се присъединява към останалата част от семейството за последвалата църковна молитва и така де факто дава благословията си на влюбените. Отвъд демонизацията покрай смъртта на Даяна, Камила се оказва добра и симпатична жена, която с лекота печели симпатиите дори на принцовете Уилям и Хари, които са шафери на сватбата.

Получава титлата херцогиня на Корнуол като сватбен подарък от Кралицата

Като съпруга на Чарлз, който е принц на Уелс, Камила де юре е Уелската принцеса. Тъй като обаче тази титла се свърза предимно с покойната Лейди Даяна, бъдещата кралица предпочела да не я използва.

- реклама -