британците излизат

Британците излизат от ЕС (обобщение)

Пазарите реагираха мигновенно. Новината предизвика паника на всички борси – от Токио до Лондон.

Повечето европейски лидери оцениха като политическо земетресение решението на британците. В същото време крайнодесните политици призоваха за провеждането на референдуми за членство и в други държави-членки.

Дейвид Камерън се оттегля от поста премиер на Великобритания през октомври, освен ако не се стигне до решение за предсрочни парламентарни избори. Камерън обвърза избирането на новия министър-председател с провеждането на конференцията на консерваторите през октомври. Премиерът обеща да изпълни волята на британския народ, в същото време обяви, че преговорите за условията за излизане на Великобритания трябва да бъдат започнати от новия министър-председател на Обединеното кралство.

Лидерът на британската антиевропейска партия ЮКИП Найджъл Фараж призова за създаването на „Брекзит“ правителство“, след като страната подкрепи излизането си от ЕС. „Сега се нуждаем от „Брекзит“ правителство“, посочи той в изказване пред парламента. „Ние оставихме след себе си провален политически съюз“, допълни той. „ЕС се разпада, ЕС умира, надявам се, че ние извадихме първата тухла от стената“, допълни Фараж.

Европейският съюз очаква от Лондон възможно най-бързо подаване на молба за излизане от общността.

Решението на Великобритания да напусне Евросъюза „не означава началото на края“ на ЕС, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция в Брюксел. ЕС се надява, че Великобритания ще „остане в бъдеще негов близък партньор“, каза той. “Очакваме, че Великобритания ще формулира своите предложения в тази посока. Всяко споразумение, което ще бъде сключено с нея като с държава извън ЕС, трябва да отразява интересите на двете страни и да бъде балансирано от гледна точка на правата и задълженията“, заяви Юнкер.

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард призова Великобритания и Европа да работят заедно, за да осигурят плавно излизане на страната от ЕС. „Призоваваме властите във Великобритания и в Европа да работят съвместно, за да осигурят плавен преход към нови икономически връзки между Великобритания и ЕС, в това число и като изяснят процедурата и общите цели, които ще водят процеса“, посочи Лагард.

„Bank of England“ и Европейската централна банка декларираха осигуряване на достатъчно ликвидност на банковата система за избягване на стресове на финансовите пазари.

Великобритания ще остане силен съюзник на НАТО и ще продължи да играе водеща роля в Алианса, независимо от вота за напускането на ЕС, заяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че след референдума във Великобритания страните от Европейския съюз „трябва да вземат решение за подобряване на Евросъюза и защита на еврото“ от пазарните сътресения.

Шотландия може да проведе повторен референдум за независимост още преди да е завършил двегодишният преговорен период за излизане на Обединеното кралство от ЕС, заяви премиерът на Шотландия Никола Стърджън. „Ако парламентът вземе решение, че повторен референдум е най-добрата възможност за Шотландия да остане част от Евросъюза, гласуването трябва да се проведе преди завършването на преговорите за излизането на Обединеното кралство от Евросъюза”, каза Стърджън.

Излизането на Великобритания от ЕС постави Европа пред тежко изпитание, което трябва да бъде преодоляно, заяви френският държавен глава Франсоа Оланд. Френският държавен глава изрази съжалението си от изборния резултат във Великобритания, като каза, че винаги е по-лесно да развалиш нещо, отколкото да го изградиш. Президентът изтъкна също, че изборът на британците налага да си дадем ясна сметка колко неадекватно функционира Европа и колко ниско е общественото доверие в европейския проект.

Бъдещите отношения на Европейския съюз и Великобритания трябва да се градят на партньорства основа, заяви федералният канцлер на Германия Ангела Меркел, която изрази съжаление от решението на британците.  „С голямо съжаление приехме решението на мнозинството от британските граждани, които искат да сложат край на членството на Великобритания в Евросъюза“, отбеляза Меркел.  Тя заяви, че е поканила председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателя на Евросъвета Доналд Туск, френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци в Берлин. Разговорите ще се проведат на 27 юни.

„Брекзит е решение на поданиците на Великобритания, Русия няма нищо общо с това. Британците явно искат да са по-независими. И последици за световната икономика ще има, но всичко ще се нормализира съвсем скоро“. Това, заяви руският президент Владимир Путин. „Необходимо е да се анализират последиците от „Брекзит“. Правителството ще вземе решения за мерки в подкрепа на националната икономика“, обеща президентът на Русия.

Британският консерватор Борис Джонсън, който беше водещата фигура в кампанията за излизането на Великобритания от ЕС, изведнъж забави темпото и заяви, че не е нужно да се бърза с процеса по излизането на страната от блока. „В момента няма нужда от бързане“, каза той. Съюзът е „възвишена идея за своето време“, но вече не е правилният избор за страната, смята Джонсън. Тълпа освирка Джонсън докато на излизане от дома му. Полицията се намеси, за да може политикът, за когото се предполага, че ще е най-вероятният наследник на Камерън, да стигне до автомобила си.

Английският все пак ще остане официален език на Европейския съюз, а излизането на Великобритания от общността няма да стане причина за изключването му, съобщи европейски дипломатически източник в Брюксел.

- реклама -