референдум

Обрат: Британци искат нов референдум

Привърженици на оставането на Великобритания в ЕС искат нов референдум. Само за ден те са събрали близо 600 хиляди подписа под онлайн петиция. Петицията  призовава депутатите да разгледат възможността за ново допитване до народа. Броят на подписалите се под документа нараства всеки час.

Ползват вратичка в закона, не са гласували достатъчно избиратели за да е валиден референдума.

„Ние, долуподписаните, призоваваме правителството да приложи правилото, според което, ако гласувалите за или против (членството в ЕС) са по-малко от 60%, а участието на избирателите – под 75%, то трябва да бъде проведен нов референдум„, се казва в текста.

референдум

Според законодателството в Обединеното Кралство, за разглеждане на петиция в парламента са необходими 100 000 подписа. Това означава, че депутатите са длъжни в най-кратки срокове да се произнесат за нов референдум.

Заради масовия наплив на желаещи да се подпишат, работата на сайта на британския парламент, където е регистрирана петицията, беше временно преустановена.

Спешна среща в Берлин заради „Брекзит“

Външните министри на шестте страни-основателки на Европейския съюз се събират днес по инициатива на първия дипломат на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

На срещата ще присъстват министрите на външните работи на Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург.

В резиденцията Борзиг ще разговарят за решението на избирателите във Великобритания страната им да излезе от ЕС . Тема ще бъдат и дългосрочните последствия за общността от това.

Според ДПА външните министри ще разгледат възможна гъвкава рамка от правила, която да възпрепятства излизането от общността на още страни, които не са съгласни с някои общи правила.

Как ще се противопостави ЕС на ефекта на доминото?

Германският вестник „Велт” публикува документ, предполагаемо разработен от германското финансово министерство, със заглавие „Германската стратегия по отношение на „Брекзит”.

В него се изразява опасение за възможно повтаряне на британския сценарий в 5 други страни – Франция, Холандия, Финландия, Унгария и Австрия. Втората част от стратегията се отнася до „конструктивни преговори” за плавен изход на Великобритания, който да неутрализира отрицателния ефект от референдума.

Според плана, Лондон ще се превърне в „асоцииран партньор” на ЕС.

Какво се случи вчера

Вчера британците реших да излязат от ЕС. На референдума за членството на страната в Европейския съюз за Брекзит са гласували 17 410 742 души – 51.9%, а за оставане в ЕС 16 141 241 души – 48.1% от имащите право на глас.

Премиерът Дейвид Камерън подаде оставка. Той е убеден, че преговорите за условията за излизане на Великобритания трябва да бъдат започнати от новия министър-председател на Обединеното кралство.

Веднага след като станаха ясни резултатите от британския референдум, политици и от други държави започнаха да настояват за напускане на ЕС. В момента най-сериозна заплаха има от Франция и Холандия.

 

 

- реклама -