Тереза Мей Брекзит

Британското правителство одобри текста на споразумението с ЕС за Брекзит

Британското правителство одобри текста на споразумението с ЕС по условията за Брекзит. Това стана ясно от кратко изявление пред медиите на премиера Тереза Мей след продължилото 5 часа заседание.

„Общото решение на кабинета беше, че правителството трябва да подкрепи черновата за договора и политическата декларация към него“, заяви Мей пред офиса си на „Даунинг Стрийт“ 10.

„Това е решителна стъпка, която ще ми позволи да постигнем напредък и да финализираме споразумението“, добави тя.

„Това споразумение позволява да върнем контрола за нашите пари, закони и грани, позволява да построим ярко бъдеще за Великобритания. Вярвам с душата и сърцето си, че то ще послужи на интересите на цялото Обединено кралство“, подчерта Мей.

В същото време тя призна, че членовете на нейния са били поставени пред „труден избор“, особено по отношение на границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. Мей обаче изрази увереност, че решението е в национален интерес. „Тези документи са резултат от хиляди часове преговори, проведени от британски официални лица, и много срещи, които се състояха между мен и членове на правителството“, каза премиерът.

Тя обеща да даде повече подробности в рамките на специално изявление в британския парламент в утрешния ден.

По-рано днес Мей обеща пред депутатите, че те ще могат да се запознаят с окончателния текст на споразумението, но не уточни кога ще се случи това. За целта проектът за сделка по Брекзит, договорен от британските и европейските преговарящи, трябваше първо да бъде одобрен от британския кабинет и Комитета на постоянните представители на ЕС.

Текстът на споразумението трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и от
британските законодатели. Те трябва да завършат този процес до 29 март 2019 г., датата, на която е планирано Великобритания официално да напусне ЕС.

- реклама -