Саджид Джавид

Британският вътрешен министър Саджид Джавид се кандидатира за премиер

Британският вътрешен министър Саджид Джавид представи кандидатурата си за лидер на консервативната партия и министър-председател, като стана деветият кандидат за поста на ръководител на британското правителство.

Джавид заяви за желанието си да участва в тази борба в Туитър.

„Възнамерявам да стана следващият лидер на Консервативната партия и министър-председател на нашата велика страна. Трябва да възстановим доверието, да създадем единство и нови възможности във Великобритания. Преди всичко трябва да осигурим Брекзит“, каза министърът във видео съобщение.

Миналата седмица за поста се кандидатираха министърът на околната среда Майкъл Гоув, министър на външните работи на Обединеното кралство Джеръми Хънт, бившият министър по Брекзит Доминик Рааб, бившият лидер на Камарата на общините в британския парламент Андреа Лидсъм, британският външен министър Борис Джонсън, министърът на здравеопазването Мат Ханкок, министърът на международното развитие Рори Стюарт и бившият министър на труда и пенсиите Естер Макви.

Миналия петък британският премиер Тереза Май обяви, че ще напусне поста на лидер на Консервативната партия на 7 юни. Съответното съобщение я принудиха да направи партийни членове, сред които членове на кабинета, недоволни от подновеното споразумение с ЕС за Брекзит, представено от Мей.

- реклама -