Британски върховен съд решение парламент правителство Брекзит

Британският съд разпореди парламентът да реши кога започва Брекзит

Британският парламент трябва да проведе гласуване върху това кога да започне процеса по излизането на Великобритания от ЕС, реши Върховният съд в Лондон.

Това означава, че премиерът Тереза Мей и кабинетът й не могат еднолично да активират Член 50

В началото на делото правителството очакваше да получи лесна победа и да има правото да действа самостоятелно, но тримата съдии в комисията дадоха много по-скептични заявки, отколкото някой е очаквал, посочват британските медии.

При това решение парламентът ще може да повлияе на позицията на правителството по отношение на позицията на Великобритания, да настоява за редовни проверки на процеса по излизане и дори да реши кога да бъде активиран Член 50.

Подобно решение ще донесе сътресения на обитателите на „Даунинг стрийт“, които са изправени пред все повече критики за това, че не разполагат със стратегия за Брекзит. Очаква се обаче независимо от решението, то да бъде обжалвано от загубилата страна във Върховния съд или дори в Европейския съд.

Британското правителство ще обжалва решението на съда

От „Даунинг стрийт“ съобщиха, че британското правителство ще обжалва решението на Върховния съд.

„Страната гласува да напусне Европейския съюз в референдум, одобрен от парламента. И правителството е решено да се съобрази с резултата от референдума. Ние ще обжалваме това решение.“ Това заяви говорител на кабинета.

Британският паунд скочи

Стойността на британският паунд спрямо долара и еврото скочи с след решението на Върховния съд на Обединеното кралство началото на брекзита да бъде гласувано в парламента на страната.

Съгласно разпространените данни, за първи път от три седмици насам паундът се котира за 1,24 долара, а спрямо единната валута на ЕС е регистриран едноседмичен връх от 89.135 паунда за евро.

- реклама -