Върховен съд решение парламент Брекзит

Британският парламент трябва да одобри Брекзит, реши съдът

Какво ще решат депутатите?

Британският парламент трябва да одобри процеса за започване на Брекзит, преди правителството да започне да преговаря с Европейския съюз. Това постанови Върховният съд на Великобритания.

При това положение, премиерът Тереза Мей се нуждае от разрешението на депутатите, за да активира чл. 50 от Договора за ЕС и съответно да започне преговори с останалите европейски държави. Решението бе взето с осем гласа „за“ и три „против“, съобщава BBC.

В същото време парламентите на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия няма да се произнасят по оттеглянето, постанови съдът.

Supreme Court

Лорд Дейвид Нюбъргър – председател на съда обяви, че решението е взето, защото в противен случай ще бъдат нарушени конституционните принципи

Министърът по Брекзит Дейвид Дейвис обеща да предложи на вниманието на депутатите законопроекта „съвсем скоро“. Той изобщо не допуска вариант, в който решението може да бъде променено. „Не става дума за това дали Великобритания трябва да напусне Европейския съюз. Това решение вече беше взето от хората в Обединеното кралство..“, заяви Дейвис. Според него „разбираемият“ закон ще позволи на правителството „бързо да продължи напред“ според плана, за да започне формалния процес по отделяне от ЕС до края на март. 

- реклама -