Брекзит Великобритания споразумение ЕК

Британският парламент ще гласува по Брекзит на 11 декември

Британският парламент Тереза Мей започна активна кампания в убеждаване на депутатите и общественото мнение, че постигната от нея сделка за “Брекзит“ няма алтернатива и трябва да бъде гласувана в Камарата на общините.

Нейният план обаче не се радва на подкрепата на мнозинството от депутатите и тя отново бе посрещната враждебно в парламента, където се опита обстойно да обясни предимствата на сделката и опасността от излизане без сделка.

Две седмици преди гласуването на сделката в парламента Тереза Мей започна да изпълнява обещанието си от Брюксел, че „с цяло сърце и душа“ ще се бори за прокарване на сделката в Камарата на общините и тя отправи следния призив:

“Наш дълг като парламент през следващите седмици е да проучим тази сделка в детайли, да я обсъдим почтително, да чуем какво казват в нашите избирателни райони и да решим какво е в наш национален интерес“, каза тя.

Мей посочи, че изборът е дали да се изпълни желанието на гласувалите в референдума и да се гради светло бъдеще или да се отхвърли сделката и страната да се върне на изходна позиция.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин обаче контрира премиера, че Великобритания не е мръднала от изходната позиция през целите преговори.

Тереза Мей отново бе критикувана от целия политически спектър за лошата сделка, по думите на депутатите но се чуха и много гласове за обсъждане на резервни варианти на излизането без сделка, като предоговаряне на сделката или провеждане на втори референдум.

Гласуването в парламента ще бъде на 11 декември.

- реклама -