Британският музей откри 268 изчезнали експонати след кражби

Британският музей откри 268 изчезнали експонати след кражби

Британският музей е открил още 268 изчезнали експонати след кражбите, установени в институцията, предаде ДПА. Общо 626 от около 1500 изчезнали или откраднати предмета вече са намерени по целия свят, включително в Европа и Северна Америка, и са върнати обратно в колекцията на културната институция в Лондон.

В последната актуализирана информация на музея от февруари се посочва, че повече от 350 артефакта са били върнати,

като сред тях има класически гръцки и римски скъпоценни камъни и бижута. „Малцина очакваха, че този ден ще дойде, дори аз имах съмнения“, каза председателят на настоятелството на Британския музей и бивш министър на финансите Джордж Озбърн. „Когато съобщихме, че предметите са били откраднати от нашата колекция, хората разбираемо предположиха, че това е всичко – едва ли някога ще видим повече от шепа от тях отново. Обикновено това се случва при подобни кражби“, отбеляза той.

Екипът на Британския музей обаче не се отказва.

„Благодарение на умелата детективска работа и мрежата от доброжелатели постигнахме забележителен резултат“, каза Озбърн. Според него над 600 артефакта вече са върнати, а местонахождението на други около 100 е установено, като това е половината от експонатите, за които е установено, че са изчезнали.

Той подчерта, че „търсенето на другите липсващи предмети продължава“.

Озбърн призова всеки, който има някаква информация,“ да последва примера на тези, които ни помогнаха, и да се свърже с нас“. След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка. Постът временно беше зает от бившия ръководител на лондонския музей „Виктория и Албърт“ сър Марк Джоунс.

- реклама -