Великобритания Брексзит икономика Филип Хамънд

Британският финансов министър: Великобритания я очакват сътресения докато договори Брекзит

„Икономиката на Великобритания ще се сблъска със сътресения, докато правителството преговаря условията по напускане от ЕС“. Това заяви британският министър на финансите Филип Хамънд, цитиран от The Independent.

„Ще трябва да очакваме сътресения, докато преминаваме през преговорния процес и ще има период от няколко години, в които бизнесът ще бъде несигурен за окончателното състояние на отношенията ни с ЕС и по време на този период ще трябва да подкрепяме икономиката“

 

Хамънд добави, че иска да види споразумение за Брекзит, според което да има максимален достъп за британските компании в единния пазар на ЕС , като същевременно правителство ще трябва да контролира границите на страната.

„Според данните от първата половина на годината икономиката ни работи с оценка осем от 10 с високи равнища на заетост, силен растеж и здрави основи. „Разбира се, пред нас стоят дългосрочни предизвикателства. Ние все още имаме ниска продуктивност в сравнение с нашите конкуренти и ние имаме дефицит. Трябва да се насочим към тези въпроси“

Затягане на коланите

Според Хамънд правителството трябва да намали бюджетните разходи, освен в случай, че става дума за целеви инфраструктурни инвестиции.

„Според мен има разлика между инвестиране в неща, които ще направят британската икономика по-ефективна в бъдеще като подобряването на транспортните и комуникационни системи и изразходването на средства за ежедневната дейност на правителството. Трябва да сложим похлупак върху ежедневните разходи, трябва да направим правителството по рационално и ефективно“

 

Хамънд смята, чеварианта за целево инвестиране в нашата икономическа инфраструктура трябва да се обмисли внимателно.
Той заяви, че има различия между страните членки на ЕС относно позицията им относно бъдещите търговски отношения между Съюза и Великобритания.

„Нека бъда ясен – не всички от останалите 27 страни членки на ЕС имат една и съща гледна точка относно това как да се продължи. Има много държави, които са ни казвали в частни разговори, че желаят силни търговски връзки с Великобритания“.

- реклама -