еврокомисар Джонатан Хил

Британският еврокомисар Джонатан Хил подаде оставка

Британският еврокомисар Джонатан Хил подаде оставка, съобщи BBC.

В официално изявление Лорд Хил съобщава, че след резултатите от референдума вчера, той няма право да продължи да изпълнява повече ролята си на комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари в Еврокомсията.

 Валдис Домбровскис
Валдис Домбровскис

Oт ЕК обявиха, че Валдис Домбровскис, европейският комисар от Словакия, отговарящ за европейската валута, ще поеме задълженията на Хил.

Мотивите на Лорд Хил за оставката

„Докато се придвижваме към нова фраза, не смятам, че е правилно да продължа да бъда Европейски комисар, все едно нищо не се е случило“, пише в официално заявление на Хил.

Британският еврокомисар Джонатан Хил
Британският еврокомисар в оставка Джонатан Хил

Хил обявява, че ще остане на поста за още няколко седмици, докато комисията има готовност да избере негов заместник на поста.

Джонатан Хил е сред най-приближените съюзници до британския премиер в оставка Дейвид Камерън, който макар и да агитираше за оставането на Обединеното Кралство в ЕС, днес е критикуван от цяла Европа като инициатор на референдума. Самият Камерън обяви, че ще подаде оставка вчера като министър-председател на Великобритания, но ще остане на поста в следващите четири месеца.

Час след оставката на Лорд Хил, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че е готов да обсъди назначаването на нов комисар от Великобритания, предава AFP.

„Председателят Юнкер е готов да обсъди незабавно с британския министър-председател потенциални имена за комисар от британска националност, както и за назначаването му за конкретен ресор“, съобщават от Европейската комисия.

- реклама -