Британският бежанец: Там където Атила ходи на хотел

Hello приятели!

Сега ще ви разкажа история за една забележителност в центъра на България, за която съм почти сигурен, че не никога не сте чували.

То и аз нямаше да чуя, ако не беше нездравата ми склонност да избягвам магистралите и да пътувам по алтернативни маршрути. I know, ще кажете, че в България и без това няма особено много магистрали за заобикаляне, но истината е, че главните пътища just ти дават посока и най-лесен път до крайната ти дестинация.

А като пътуваш по тях mate, си склонен да спираш само по бензиностанции и крайпътни ресторантчета (long live Български извор!), но в бързането да пристигнеш, рискуваш да пропуснеш да се насладиш на самото пътуване и интересните места, които то ти предлага.

И така е по всички пътища mate, например бързането да стигнеш до гръцките плажове те лишава от такива приключения, че …oh wait за това ще ви разказвам друг път. 

Сега става въпрос за крепостта Состра. Ето, видяхте ли, че не сте я чували. На тези читатели, които actually са чували и са били в Состра (сигурно има и такива) се извинявам, ама мога да им предложа да излязат на улицата и да спрат първите 10 души, които срещнат и да ги питат дали са чували за тази крепост.

Освен, ако не се намират на тротоара пред входа на Института по история на БАН, мога да се обзаложа, че максимумът, който могат да постигнат с тази анкета е да си изкарат боя. 

На крепостта Состра попаднах mate, докато се мотаехме по второкласните пътища между Ловеч и Троян. You know, моята съпруга Додо е горда наследница на търновски боляри и често пътуваме до този край, а както казах аз обичам да заобикалям главните пътища.

За мое щастие Додо няма нищо против това ми несъвършенство (тя какви по-големи несъвършенства у мен, търпи, че това ли ще я събори), а пък дъщеричката ни Ева все още не може да говори добре, така че и да има нещо против – няма как да се оплаче. 

И така на 12км. северно от Троян покрай брега на река Осъм ( Додо винаги ми се подиграва как изговарям тази река, докато давам всичко от себе си да не произнеса eight),

навигацията изненадващо ни информира, че предстои да минем много близо до останките от древна римска крепост наречена Состра.

Well, ако освен Google Maps, ползвате и Пойтингеровата карта (who doesn’t), която представлява ценен документ, изготвен от средновековен монах, указващ основните пътища на Римската империя, пак можеше да видите, че наблизо е крепостта Состра.

Да, точно така освен пътищата до Индия (която е отбелязана с умилителното пояснение „тук се раждат слонове“), Пойтингеровата карта ни дава информация и затова, че тук на брега на река Осъм, по важния път Ескус-Филипопулис, е и малката укрепена крайпътна станция. 

Тя е построена в средата на IIв. По заповед на император Антонин Пий, който изпраща по тези земи Втора Матиакска кохорта, за да се грижи за реда в римската провинция Тракия.

Към военната крепост е възникнало и селище като обитаемата площ на Состра се е развила през годините до 4 кв. км. За сравнение това е над два пъти повече от НДК.

Состра е построена по последен писък на римската мода.

Има канализация, водоснабдяване. Изградена е хипокаустна система (нещо като прародител на Топлофикация), а вилата на началника  so-called Преториум е заемала към 300 кв. м. площ. Това по правилата на новото строителство се равнява на двустаен апартамент, заедно с общите части, макар че ако гледаме цените на имотите в София, днес един уважаващ себе си римски претор с 500 войници на подчинение, едва ли ще може да си позволи двустайна панелка в Младост.

Иначе Состра е изпълнявала функциите на важна крайпътна станция, която е предлагала лукса и условията в нея да отсядат пътуващи патриции или както пише в сайта на троянския музей „подчертания лукс на комплекса може да се оприличи днес с богат петзвезден крайпътен мотел“.

Повече от век е просъществувал този петзвезден лукс на брега на Осъм, докато оттам не са минали Готите.

Знаеш mate – Велико преселение на народите Part I. Суша и глад в Азия са накрали хуните да настъпят към Европа, те са изгонили живеещите там племена, които пък от своя страна са нахлули в Римската империя.

Първите й най-коравите са били готите. By the way, не мога да си обясня защо в българската история има толкова малко посветено място на тези древно германски племена.

Те са били по българските земи дори преди славяните и има адски много доказателства, че големи групи от тях са останали да живеят тук.

Whatever, готите са нахлули в Тракия към средата на IIIв. И са метнали голям пердах както на римските легионери, така и на местното население.

Освен Состра, са разграбени и разрушени редица други крепости, сред които и Филипопол.  Готския княз Книва толкова е бил набрал на римляните, че даже им спретва прословутата битка при Абритус (днешен Разград), където смъртта си намира самият император Деций. Actually, това е първият случай при който римски император е убит от варвари, което е показателен случай за предстоящия разпад на римската империя.

200 години по-късно, готите вече са сред традиционните жители на Европа, Римската империя е разделена на две, а по средата й се е настанил един от най-известните владетели на тази епоха, наричан „Бич Божий“. Да, в средата на Vв. владетелят на хуните Атила си прави каквото си иска с останалите кралства в Европа. Избира си кой от синовете на вестготския крал да сложи на трона им, решава да си вземе за съпруга сестрата на императора на Западната римска империя и с нея „половината империя за зестра“, а в същото време от Константинопол му плащат данък. Actually при едно от поредните „напомняния“ на Атила на император Теодосий II, че му дължи пари, хунските орди разрушават Рицария, Сердика, Филипопол и въобще всичко по пътя си до Константинопол. А пътят до Константинопол минава през Состра. 

Actually, това е общото между мен и Атила (освен очевидна разлика като тази, че той е вдъхновил произведения като „Песен за Нибелунгите“, а аз не съм), че и аз и великия хунски владетел сме посещавали Состра.

При това без да си плащаме нито стотинка за това. Атила, of course по очевидни причини не е плащал нощувка. Някак си, безбройните хунски орди, които яздят зад гърба ти сигурно са били сериозен аргумент, претора на Состра да не пита Атила дали има предварителна резервация. 

Аз on the other hand и до момента не мога да си обясня как тези адски интересни разкопки са напълно достъпни и със свободен вход.

Не, че се натискам да давам пари, все пак съм българин вече от 3години. Обаче, замисли се mate, навсякъде по света подобна забележителност, станала свидетел на такива велики исторически събития, щеше отдавна да е превърната в туристическа атракция. Moreover, в България почти няма запазени древни крепости.

Не само римски, ами и тракийски и български средновековни няма дори. Все пак вече споменахме две от причините – готи и хуни.

А да не забравяме и османските нашественици. Не, че Состра е запазена в цялост. Но има добре организирани разкопки, които са разкрили голяма част от основите. Немерени са доста интересни артефакти, а двете отбранителни кули пред главния вход са сравнително прилично реставрирани. 

Е, има една много интересна особеност – точно по средата на разкопките, между казармите и административните сгради, минава ЖП-линия.

Да, точно така. Влакът за Троян всеки ден по няколко пъти минава точно по средата между разрушените останки на древната римска крепост Состра. И си заминава без да му пука. Точно като хунска орда. 

PS.

Будни читатели ми сигнализираха, че сайтът, в който доскоро публикувах историите си напълно е свален от интернет. Така за съжаление по-старите пътеписи не са достъпни за четене. Но това е само временно, I swear! Когато намеря как да реша този проблем със сигурност ще ви информирам на Фейсбук -страницата си:

https://www.facebook.com/britanskiabejanec

 

- реклама -