коронавирус Южно Черноморие пациент болница Бургас

Британският бежанец: Каравана мезонет на градина 

Hi guys!

Пиша ви тези редове от един хамак на Южното Черноморие, докато чакам Boris Johnson най-сетне да спре да бъде министър-председател на UK, а Асен Василев да най-сетне да стане такъв на Бъглария официално.

Ама много е абсурдно това с BoJo. За тези които не следят новините- човекът със странната прическа през последните години нанесе такива щети върху Великобритания, каквито чумната епидемия и Бостънското чаено парти заедно не са успели.

Намеси се в куп скандали, излагаше се непрестанно и никой отдавна не го взема на сериозно.

В крайна сметка ще падне от власт защото се опита да инсталира един sex offender на висока партийна длъжност.

За тези, които са гледали или чели House of Cards ще отбележа, че греховете на въпросния нещастник станаха публични след като зае поста, а не преди това. Get it?

И така, можеш да изкараш държавата от ЕС, можеш да предизвикаш нечувана транспортна криза, можеш да се държиш нагло по време на пандемия, но ако искаш истински да ядосаш торите е нужно само да назначиш грешния deputy chief whip.

Но да оставим Борис Джонсън да се пече в собствения си огън. Мисля, че трудно мога да впечатля българите точно с примери за арогантни и нагли политици.

Но пък каравана мезонет е what a great deal, right?

Точно така тук в прекрасния залив между Черноморец и Созопол можете да видите не само къща построена наопаки, ами и мезонет насред къмпинг.

Случи се и на мен, mate. Акостирах на един от най-старите български къмпинги – Градина.

И вече няколко дни работя усърдно за увеличаване на луничките по раменете ми (това е еквивалент на тен за нас британците) и методично опикаваме пясъчните дюни с двегодишната ми дъщеря Ева.

Знам, че веднага ще си помислите две неща: първо как така с Ева, а къде е Додо? Бързам да ви отговоря, че Додо също е тук, но тя не прави такива свинства и пишка само в отредените за това места.

Колкото и малко да са те.

И второто, което ще си помислите сигурно е: колко типично за вас британците, да се държите като свине в чужбина и да пикаете където ви падне.

Не е така mate! Просто се държа, както би казал един от съседите пиещи ракия в градинката пред блока инж. Стоилов, подобаващо.

Но, стига с физиологичните теми, на тях и без това смятам да обърна повече внимание по-нататък. Нека първо да ви разкажа как попаднах на божественя 5 -километров пясъчен залив между Созопол и Черноморец.

На първо място да ви припомня, че откакто си напраихме trip с кемпер под наем из Странджа, на мен ми се зароди идеята за морска почивка с каравана на някой от прекрасните къмпинги, които видяхме по пътя.

И макар интернет да е претъпкан с оферти за наем на каравани, оказа се mate, че тези каравани са каравани само по документи.

Всички каравани в България, които не са част от някой пътуващ лунапарк са закотвени по черноморските плажове и не са годни за придвижване. С други думи дават се под наем, но функцонират като бунгала или по-скоро като благовидно оправдание за заобикаляне на забраната за строителство по плажовете.

Нашата каравана в къмпинг Градина for example, притежава форсел с мека мебел и телевизор, а пред него има дървен навес, ограден отвсякъде с рогозки, в който има разположени кухня и трапезария. С други думи в караваната са само леглата и гардеробите, а това, за което плащате все по-шокиращите цени за наем, actually е нещо като колиба с размерите на тристаен апартамент.

Всички тези „каравани“ са разположени в нестройни квртали в бившите зеленчукови градини на чието място е възникнал къмпингът и са обединени от обща ограда, вход с бариера,

на която има табелка, че паркирането струва 10 лв. на ден и разбира се най-важното – тоалетните.

Плажът си е плаж, морето си е море, но все някъде хората трябва да се облекчат.

Пък били те и „бохеми и свободолюбиви души, които търсят почивка в максимална близост до морето и природата“, както описва своите клиенти официалният сайт на къмпинг Градина.

За всички бохеми къмпингът предлага обща баня с тоалетна, в която се влиза само с чип, за който разбира се се плаща такса.

Свободолюбивите души пък могат да ползват и общата баня със свободен достъп, но след като влезете веднъж в нея съм сигурен, че сериозно бихте преосмислили житейските си позиции по въпросите свързани с каквито и да било свободи.

Или в краен случай просто ще повърнете.

Лукс тоалетните mate, са доста по-добри. Не, че пак няма изкъртени душове и сериозно пострадали тоалетни, но гледката как всяка сутрин възрастният чистач от ромски произход, който истерично крещи какви изроди са били снощи тук и как му е писнало и ще заключи и повече няма да пуска никого вътре, те карат да се чувстваш някак специален.

Сякаш този магически чип ти дава досъп до място, толкова близко до срцето на чистача ром, че все едно си получил благослвията му да се ожениш за любима му дъщеря (тази без мустаците of course).

Тази Обетована тоалетна по никакъв начин не може да впечатли дъщеря ми Ева, която посрещна втория си рожден ден на плажа на Градина.

Както всяко дете на нейната възраст, което отскоро се е научило да не носи памперс, в момента, в който Ева каже: „Пишка ми се! Пишка ми се!“ всеки себеуважаващ се родител е наясно, че разполага с максимум 30 секунди преди детето да почне да пишка.

Или пък да почне да прави друго. Можете да предположите, че за целия си престой на територията на къмпинга Ева точно, два пъти е била в периметъра на тоалетната в момент, в който е имала нужда от нея.

През останалото време, ли? Ееех, пясък, море, свободолюбиви души, сещате се.

Като говорим за бохеми и свободолюбиви души, mate, трябва да отбележа и че мъжете почиващи тук са на съответното ниво.

Не знам какво толкова се оплаква мургавият хигиенист, но трябва да ви кажа, че няма по-самотно място от писоарите на тоалетната в крайморски къмпинг. You know what I mean.

В същност знам от какво се оплакваше чистачът. Даже го видях в кабинката в дъното една сутрин, но все още се опитвам да забравя гледката.

Whatever, мисълта ми е, че с битовизмите тук, хората се справят както и в цивилния свят – чрез незаконно строителство.

Почти всеки навес към каравана си има скована допълнително пристройка с маркуч и дупка, която е отредена да си изплакнеш краката от пясъка от плажа. Да, бе, да. Като гледам какво несметно количество бира се внася всяка вечер към къмпинга и колко пусти са мъжките тоалетни вечер, направо съм сигурен, че тия кабинки са за „изплакване“.

Иначе къмпингът си има свой „Драгалевци“-луксозен квартал с лъскави бунгала, чиито обитатели обаче пак са от контингента на тоалетната с чип. А маршрутът им на връщане от баните минава по толкова прашна пътечка, че докато се приберат са по-мръсни отколкото на идване. Има и зони за палатки, но те пък са толкова далеч от тоалетните, че дори не си заслужават споменаването.

Виж, при караваните – тук е здравата средна класа, гръбнакът на туризма на къмпинг Градина.

Тук всяка вечер се надига смог от барбекюта, а всеки ден по обед, някой запалва я бормашина, я моторен трион, за да направи поредното подобрение по имота си.

Бохеми, какво да ни правиш. Само, чичото дето чисти тоалетните не е доволен от свободолюбивия ни дух.

 

 

- реклама -