Британският бежанец: Драконовата яма в Кремиковци

Британският бежанец: Драконовата яма в Кремиковци и едно ново приключение само на няколко километра от центъра на столицата. 

Здрасти mate!

Две новини ме развълнуваха сериозно през последната седмица: скоростната смяна на Prime Minister във Великобритания и финала на първи сезон на сериала House of the Dragons. За сериала не се съмнявам, че всички знаете – спиноф на най-спешния сериал “Игра на тронове“, в който се замесени успешно фентъзи и средновековна история.

Виж, при Лиз Тръс и Риши Сунак историята е

далеч по-кървава. Не знам дали знаеш mate, с назначаването на Лиз за премиер на UK, известен британски вестник дегизира една маруля по неин образ и направи облог дали нахаканата дама или марулята ще издържат повече.

Well, след 45 дни марулята

категорично спечели надпреварата. Още по-трагикомичното е, че след абсурдната дама, която за кратко беше начело на една от ядрените сили в света, мястото й е заето от етническия индиец Риши Сунак.

И ако тук се занимаваме с това как индиец ще

ръководи Великобритания (believe me, не е само тук, каквото и да си говорим и в UK основната тема е произхода му) основният проблем в същност са възгледите на новия премиер.

Казано накратко Риши Сунак е нещо като Борис Джонсън на стероиди – ултра популист с минимум грижа за работническата класа.

А вместо да се възпалявам по поредните идиотщини,

които само торите могат да надробят, нека по-добре ви разкажа за една неочаквано интересна дестинация, на която ни отведоха пътешествията ни из българските красоти. Знаете mates, че главната ми мисия е

да събирам печати от 100-те

национални туристически обекта, но напоследък така се случва, че не успявам да си обогатявам колекцията. Дали защото по-интересните обекти вече сме ги посещавали или пък понеже Ева е твърде малка,

за да качваме места като Мусала и Рилските езера,

но the truth is, че не се движим по списъка със 100-те НТО. Или поне не умишлено.

Ето, обаче last week се случи така, че видяхме една от националните туристически забележителности – Кремиковци. Точно така mate, металуригичният комбинат в покрайнините на София е бил един от 100-те национални туристически обекта на Народна Република България.

Заедно с АЕЦ “Козлодуй”, Оловно-цинковия комбинат в

Кърджали и още безброй паметници на партизани пръснати из цялата страна. Може и да си мислите, че сигурно е било много тъпо да си турист по времето на соца, понеже ти се налага да събираш печати като посоещаваш заводи, обаче аз съм на мнение, че специално Кремиковци си струва да се види. Или поне в наши дни си струва да се види. I don’t know как е изглеждал комбинатът докато е функционирал, но това,

което е сторила природата с рудника в наши дни е феноменално.

Точно така mate, нямам предвид ръждясалите халета и останките от цехове преди самото село Кремиковци, а самият железен рудник, който се намира отстрани на селото буквално на метри от крайните къщи.

I guess, знаете историята на комбината. Създаден е през 60-те гдини на миналия век по изрично настояване на тогавашния комунитстически ръководител Тодор Живков. Въпреки че, още тогава е било спорно колко рентабилно ще е същезтвуването на тоози металургичен мастодонт, имайки предвид, че

местоположението му никак не е удобно,

а качеството на залежите не е толкова високо. През годините дри се е налагало внасяне на суровини, за да могат мегаломанските мощности на комбината да функционират, а в крайна сметка, когато плановата икономика претърпява своя крах, пазарните условия водят “Кремиковци” до естествената му съдба- фалит. Друг е въпросът как точно са приватизирани останките от грандиозен паметник на комунистическата мегаломания и дали не е можело от активите му да се изкара поне малка печалба за държавната хазна,

вместо за нечий “правилен” джоб.

Последствието е, че в наши дни комбинатът “Кремиковци” не съществува, въздухът над София вече не е оловен ( а е пластмасов благодарение на ромските гета през зимата), а преди гоодини и грижата за рудника е прекратена и вместо подпочвените води да се отвеждат, огромната терасирана кръгла дупка е оставена да се пълни с вода.

В наши дни кремиковското “езеро” изглежда повече от впечатляващо. С годините бившият рудник се пълни все повече с вода. И ако някога рк групата “Ахат” е успяла да заснеме клипа към безсмъртния си хит “Черната овца” почти от дъното на рудника, днес нивото на водата е на

не повече от 50-ина метра от най-ниските диги.

Когато отидохме там през един слънчев есенен ден наскоро, фантастичната гледка на кремиковския рудник силно ми напомни на Драконовата яма от сериала “Игра на тронове”. За тези, които не знаят историята, това е било леговището на дракони на царската фамилия от историята, което е построено от хората, за да могат огрмните митични чудовища да нощуват там, а също и да тренират със своите човешки ездачи. Нещо като Колизумът, но в пъти по-огромно.

В периода, в който се развива историята

от “Игра на тронове” драконите вече са изчезнали, ямата е полуразрушена, а природата малко по малко се настанява в останките от това мегаломанско човешко творение.

Well, точно така изглежда руник Кремиковци! Място, което за добро или лошо някога е създадено от хората, а после също така и изоставено от тях. Откъм самото село, ако паркирате край пътя можета да хванете една пътечка към бреговете на езерото и да си изберета по ваше усмотрение как точно да стигнете до водата.

През цялото време ще имате усещането,

че на гладката водна повърхност всеки момент ще се очертае гигантска сянка от прелитащ в небето дракон.

Дори и без дракони съдбата на този човешко-природен феномен е обречена. Има сериозни притеснения, че все по-голямото увеличение на нивото на езерото предизвиква свалчищни процеси, които ще засегнат намиращто се наблизо село. А при тези цени на имотите ще е много изненаващо, ако хората не предприемат един ден мерки и не отводнят езерто в посока пустеещите ниви наоколо.

Така че Драконовото езеро край Кремиковци,

едва ли ще просъществува в този си вид, още дълго mate. Затова побързайте и отделете някой слънчев следобед, за да го поосетите. Вярно няма да получите печат за този обект, но пък ще почерпите въображението си с щедри идеи. Also кебапчетата в кръчмето на центъра на Кремиковци също не са за ипзускане.

Имам и други истории – вижте ги на фейсбук-страницата ми:

https://www.facebook.com/britanskiabejanec

- реклама -