Британските власти обвиниха банка „Барклис“ в незаконна финансова помощ от Катар

Британската Служба за тежки измами съобщи, че е повдигнала обвинения на банка „Барклис“ и на четирима нейни ръководители, включително и бивш изпълнителен директор, за „конспирация за извършване на измама“, свързана със спешно финансиране от Катар по време на финансовата криза.

„Службата за тежки измами днес обвини „Барклис“ и четирима души за конспирация за извършването на измами и предоставянето на незаконна финансова помощ“, свързана с увеличаване на капитали от Катар през 2008 г. на стойност милиарди паунда.

В изявлението на службата се посочва още, че бившият изпълнителен директор Джон Варли е сред тези, които ще трябва да се изправят пред съда след петгодишно разследване.

„Обвиненията са свързани със споразумения за увеличаване на капитала на „Барклис“ с „Qatar Holding LLC“ и „Challenger Universal Ltd“, които са били осъществени през юни и октомври 2008 г.“, се казва в съобщението. В него се посочва също, че обвиненията имат връзка и с инструмент за заеми на стойност 3 млрд. долара, достъпен за емирство Катар чрез министерството на икономиката и финансите на страната през ноември 2008 г.

Другите трима обвинени са бившият директор на инвестиционното банкиране на „Барклис“ Роджър Дженкинкс, бившият началник на отдела за мениджмънт на инвестиции и капитали Томас Каларис и бившият ръководител на европейския отдел на финансовата група Ричард Боат.

В отделно изявление от банката посочиха, че „обмисля позицията си във връзка с това развитие“ на случая докато очаква още детайли около обвиненията срещу себе си.

Разследването на британската служба е било фокусирано върху консултантски услуги на стойност 322 млн. паунда, които са били изплатени на инвестиционните власти в Доха.

Получавайки пари от Катар „Барклис“ избягва британска спасителна програма във време, когато конкурентите й „Роял банк ъф Скотланд“ и „Лойдс“ нямаха друг избор, освен да бъдат финансирани с държавни пари.

- реклама -