Британските депутати с удар по кабинета за Брекзит

Британският парламент нанесе удар върху правителството с приемането на поправка, която цели да попречи на евентуално излизане на страната от ЕС без одобрена сделка. Депутатите гласуваха днес поправка в Закона за финансите, която забранява да се правят разходи за подготовка на т.нар. „Брекзит без сделка“, освен ако това не бъде разрешено от парламента. Промените бяха приети с 303 гласа срещу 296 против.

Днешното гласуване показа колко силна е съпротивата в парламента пред евентуални планове за напускане на ЕС на 29 март без сделка. Британските законодатели ще започнат да гласуват за сделката за Брекзит в 19 часа по Гринуич на 15 януари. Точният час съобщи днес опозиционната Лейбъристка партия, позовавайки се на проектопрограмата на започващите днес петдневни дебати.

Последните надежди на Тереза Мей

Очаква се обсъждането на споразумението да завърши с няколко вота, всеки от които би могъл да бъде решаващ за надеждите на премиера Тереза Мей да получи необходимото й одобрение от парламента, за да продължи изпълнението на плана си за Брекзит.

- реклама -