Британските депутати приеха законопрект, който задължава Мей да отложи Брекзит

Британските депутати гласуваха в полза на законодателство, което е в сила да принуди правителството да иска отлагане на Брекзит след настоящия краен срок 12 април.

Законопроектът беше приет само с един глас мнозинство – 313 гласа „за“ срещу 312 „против“ – в долната Камара на общините. Сега законопроектът ще премине в горната Камара на лордовете за окончателно одобрение в четвъртък. Също така ЕС ще трябва да реши дали да предостави такова удължаване.

Въпросното гласуване е опит да бъде избегнато излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

Законопроектът, представен от лейбъриста Ивет Купър, бе приет от Камарата на общините само за ден. Гласуването идва след като Тереза Мей разговаря с Джеръми Корбин по Брекзит.

Дискусиите между лидерите, които се опитват да постигнат споразумение за пътя напред, бяха описани като „конструктивни“, но Корбин добави, че те са „неубедителни“. Лидерът на лейбъристите заяви след срещата, че позицията на премиера не е „толкова променена, колкото е очаквал“.

Междупартийните преговори предизвикаха силни реакции от страна на депутатите от двете страни, а в сряда двама министри подадоха оставка.

- реклама -