Тереза Мей

Британските депутати поемат контрола върху Брекзит за един ден, Тереза Мей загуби трима министри

Британските депутати гласуваха да поемат контрола върху Брекзит за един ден, за да опитат да намерят алтернативен път към излизането на страната от ЕС.

Поправката, внесена от депутата консерватор Оливър Летуин, налага промяна в правилата на заседанието на парламента, за да се предостави време за гласуване за различни варианти за Брекзит.

Поправката беше приета с 329 срещу 202 гласа и ще позволи да бъде организирана серия от гласувания, включително за оставане в единния пазар, за нов референдум и дори за отмяна на излизането от ЕС, посочва АФП.

Вотът беше нов удар за премиера Тереза Мей, която опитва да намери подкрепа за приемане на споразумението за излизане, което договори с Брюксел и което бе отхвърлено два пъти от депутатите.

Това показва до каква степен Мей е загубила авторитета си, въпреки че по думите ѝ правителството не е задължено да се съобрази с резултатите от тези т.нар. „указателни“ гласувания, отбелязва Ройтерс.

Трима министри напуснаха правителството, за да бъдат сред 29-те бунтари от консерваторите, които гласуваха срещу премиера си. Първи подаде оставка енергийният министър Ричард Харингтън, а след това го последваха външният министър Алистър Бърт и министърът на здравеопазването Стив Брин.

Харингтън дори обвини Тереза Мей, че си играе с живота на хората.

Малко след това британското правителство заяви, че гласуването на депутатите за повече власт по Брекзит е „опасен, непредвидим прецедент за бъдещето“.

В изявление министерството по Брекзит заяви, че е „разочароващо“, че гласуването е преминало в парламента и предупреди, че „всички разглеждани варианти трябва да бъдат представени при преговорите с ЕС“.

- реклама -