Брекзит

Гласуването за Брекзит: Две приети предложения, няма да има отлагане

Депутатите в долната камара на британския парламент одобриха две изисквания към правителството на Великобритания за условията по раздялата с Европейския съюз. Най-важното е в плана на Тереза Мей да бъде заменен предпазния механизъм за границата между Ирландия и Северна Ирландия с „алтернативни мерки“. В предложението на депутата Греъм Брейди обаче не се уточнява какви ще са те.

Второто предложение, което беше одобрено, изисква да бъде отхвърлена възможността за Брекзит без сделка с ЕС. В него обаче не се казва как ще бъде принудено правителството да спре Брекзит без сделка.

Три отхвърлени предложения за Брекзит

Депутатите отхвърлиха три предложения, съобщи Би Би Си. Първото беше направено от Шотландската национална партия и уелската партия Плайд Къмри. То предвиждаше отлагане на Брекзит, който е насрочен за 29 март.

Не бе прието и предложението на депутатката Ивет Купър, която искаше отлагането да е със статута на закон и да не може да бъде избегнато от правителството. Третото искане предвиждаше изискване към правителството, да поиска от Брюксел удължаване на 2-годишния срок на член 50 от Договора за ЕС, ако няма сделка за условията по раздялата до 26 февруари.

Британските депутати преди това отхвърлиха и предложението да бъдат дадени 6 допълнителни работни дни пред 29 март. В тях трябваше да се обсъждат и гласуват нови промени в условията на раздяла.

- реклама -