Британски туристи избягаха през нощта от швейцарски ски курорт

Стотици туристи, които би трябвало да са в карантина заради новооткрития мутант на коронавируса, са изчезнали посред нощ от швейцарския ски курорт Вербие, който е особено популярен сред британците. Някои от тях по-късно се появили във Франция, каза пред ДПА Жан-Марк Сандос, говорител на община Бан, към която спада Вербие.

Швейцарските власти са регистрирали 420 британци, карантинирани преди Коледа. Около 50 от тях веднага са си заминали, а от другите 370 до днес там са останали само 10-ина, каза Сандос. „Разбираме гнева им“, добави той.

Говорителят остро разкритикува прибързаните и въведени със задна дата изисквания за пристигащи от Великобритания. „Семейства с малки деца внезапно се оказаха блокирани на 20 кв. м. Това е нетърпимо“, добави той.

Тези, които заминаха за Франция, ще разберат, че там ски курортите не работят заради местните карантинни мерки. Но там поне няма да бъдат затворени в хотелите и квартирите си, както в Швейцария.

Швейцария прекрати всички полети от Великобритания (както и от Южна Африка) на 20 декември заради открития там нов, по-силно заразен вариант на коронавируса. На 21 декември властите наредиха всички пристигнали от 14 декември насам да бъдат карантинирани за 10 дни от датата на пристигането си.

- реклама -