дивиденти

Британски адвокати съдят „Мастъркард“ за 19 млрд. паунда

Огромен иск в размер на 19 милиарда паунда завеждат адвокати във Великобритания срещу „Мастъркард“ заради незаконни такси.

Сумата, която се измерва на 25 млрд. долара защитниците искат защото смятат, че  компанията е събирала неправомерни такси при употребата на карти в търговската мрежа, пише „Телеграф“.

Ако делото бъде спечелено, на милиони потребители трябва да им бъде възстановена сумата до 400 паунда.

Според активисти за правата на потребителите, клиентите на „Мастъркард“ са били държани в неведение по отношение на таксите за чипове и пинкодове, които е трябвало да плащат, използвайки услугите на компанията.Според тях това са значителни разходи и за търговците на дребно, които вследствие на това увеличават цените за своите стоки и услуги.

Според „Мастъркард“ цената за използването на кредитни и дебитни карти е компенсирана от удобството, което предоставят на потребителите.

Искът срещу компанията е най-големият в правната история на Великобритания и ще е един от първите, които влизат в рамките на Закона за правата на потребителите от 2015 г., който позволява подаването на колективни искове за вреди от името на групи хора.

- реклама -