Британската верига „Сейнсбърис“ пуска на пазара пържени скакалци (СНИМКИ)

Британската търговска мрежа Sainsbury’s (Сейнсбърис) ще бъде първата търговска верига в Обединеното кралство, която ще започне да продава пържени скакалци. Това съобщи „Асошиейтед Прес“.

„Хрупкавото и ароматно“ лакомство, с аромат на барбекю, ще бъде на щандовете в 250-те магазина на веригата от 18 ноември на цена от 1,5 лири (1,93 долара).

В Sainsbury’s отбелязват, че новият асортимент на производителя Eat Grub може да се консумира направо или като подправка за спагети и салати. Търговският гигант твърди, че за първи път потребителите ще могат да купуват такъв продукт в обикновен магазин.

Компанията Eat Grub е основана през 2014 г. от Шами Радиа и Нийл Уипи, с цел да въведат насекомите в западната гастрономическа култура. Двойката вече е установила сътрудничество с шеф готвача Себи Холмс и е открила ресторант в Източен Лондон, където преобладават ястия от насекоми.

„В момента, с насекоми се хранят два милиарда души по целия свят. Нашата задача е да покажем на Запада, че те имат много добри екологични характеристики, и са много вкусни и не трябва да се пренебрегват, когато става въпрос за добра закуска или част от готварски рецепти“, казва Радиа.

Проучването, проведено по поръчка на Sainsbury’s и Eat Grub, показва, че 10% от британците са опитали ядливи насекоми, от които повече от половината признават, че са им допаднали на вкус. В същото време 42% от купувачите посочват, че биха искали да опитат необичайни за тях продукти, а 7% заявяват, че са готови да добавят насекоми към своята потребителска кошница.