кралица

Британската кралицата одобри спирането на работата на парламента

Британската кралица ще разпусне парламента на страната от септември до 14 октомври, съобщи BBC. Това стана след като премиера Борис Джонсън отправи към нея подобна молба.

След консултация с членовете на тайния съвет – неговият председател Джейкъб Рийс-Мог и членовете баронеса Еванс и Марк Спенсър, кралицата взе следното решение:
„На днешния ден бе взето решение от Нейно величество в присъствието на Съвета, че парламентът ще бъде пророгиран ( ще бъде спряна работата му) не по-рано от понеделник, 9 септември, и не по-късно от четвъртък, 12 септември 2019 г. до понеделник, 14-ти октомври 2019 г….“

Елизабет Втора бе помолена от правителството да разпусне парламента само дни след като депутатите се върнат на работа през септември – и само няколко седмици преди крайния срок за Брекзит.

В момента британският парламент не заседава заради провеждането на годишните конференции на трите основни партии в страната. Последен ще се проведе конгресът на управляващите консерватори и се очаква той да приключи на 2 октомври.

 

- реклама -