Британка може да лежи в затвора за това, че нарекла жената на бившия си „кон“ във Фейсбук

фейсбук
Лейла Шахравеш е британска гражданка, която е застрашена от ефективна присъда в Дубай, защото преди време нарекла във Фейсбук новата съпруга на бившия си мъж „кон“.

Жената е служителка в приют за бездомни в Лондон. В същото съобщение в социалната мрежа нарекла бившия си съпруг „идиот“, след като разбрала, че се е оженил повторно, съобщи „Индипендънт“.

Британката може да получи две години в затвора в Дубай и глоба от 50 000 паунда, твърдят активисти на гражданската организация „Затворени в Дубай“.

55-годишната Лейла е задържана в Обединените арабски емирства миналия месец с 14-годишната си дъщеря Парис, докато се опитва да присъства на погребението на бившия си партньор.

Тя бе арестувана заради обидните си коментари във Фейсбук, въпреки че те са написани през 2016 година.

Г-жа Шахравеш е била във Великобритания, когато е публикувала коментарите, докато бившият й съпруг, починал от инфаркт на 3 март тази година и новата му съпруга са живели в Дубай.

В Дубай законите за киберпрестъпления гласят, че при посещение в страната човек може да бъде осъден и да попадне в затвора, ако негов стар пост в социална мрежа още може да бъде видян.

Според „Затворени в Дубай“ паспортът на г-жа Шахравеш е конфискуван и дъщеря й е трябвало сама да се прибира вкъщи, където в момента живее при приятели.

В изявление, публикувано от групата, Лейла пише: „Не ми е позволено да напусна Дубай. Веднъж бях в съда, където не ми беше позволено да се защитавам. Бях и в полицейския участък, където чаках 12 часа без никакъв напредък. Ужасена съм. Не мога да спя или да ям. Заради стреса съм с дрехи, които са размери по-малки от обичайните. И дъщеря ми плаче всяка вечер.“

Госпожа Шахравеш се омъжва за португалския си съпруг Педро Мануел Сантос преди 18 години и заедно отглеждат единствената си дъщеря. Живеят в Дубай в продължение на осем месеца, където известно време е работил съпругът. Тя се прибира в Лондон с дъщеря си през 2016 година, но вместо да се присъедини към семейството си в Лондон, съпругът изпраща в Англия документи за развод. Няколко месеца по-късно Лейла случайно попада във Фейсбук на снимки от сватбата на бившия си съпруг с 42-годишна тунизийка.

Ядосаната жена пише два коментара на езика фарси, в които се казва: „Проклет да си. Остави ме заради този кон, идиот“.

Засега от организацията „Затворени в Дубай“ са поели адвокатската защита на Лейла Шахравеш.