Снимка: Министерски съвет

Какво си казаха Ердоган, Туск, Юнкер и Борисов в Евксиноград (ВИДЕО)

Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Бойко Борисов и Реджеп Ердоган с официална пресконференция след официалната среща за бъдещето на отношенията между ЕС и Турция.

Българският премиер благодари на гостите за конструктивния диалог при обсъждането на важните теми за България и Европа. Според Борисов срещата е била заредена с огромно напрежение на фона на напрегнатата ситуация в международен план.

„Благодарен съм и на тримата, че говорихме по всички теми, които касаят и Европа, и България – като се започне от тракийските бежанци, поставил съм и тази тема, има претенции от турската страна. Надявам се до юни да има още една среща и да чистим темите една по една“, добави Борисов.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчерта, че срещата е от изключително значение. „Миналата година се съгласихме да ускорим диалога с Турция, днес разгледахме много от темите и се съгласихме да заложим много теми в бъдеще.

Оценяваме високо усилията на Турция за миграцията и че полагат много за тази тема. Ние от своя страна също полагаме много усилия. Турция също така трябва да поеме по пътя на поддържане на демократичните страндарти.

Ние разбираме, че Турция преживя много с опита за преврат, но ЕС остава готов да помогне в това отношение“, каза още Туск.

Той заяви, че все още съществуват притеснения на някои от действията на Турция в Егейско море и задържането на граждани на ЕС.

„Кипър има право да проучва своите ресурси. Това е изключително важно и по линията на успешното обединяване на Кипър, за да могат да се постигнат добри отношения между Кипър и Турция, между Гърция и Турция“, подчерта Туск.

ЕС е изразил притеснения от някои действия на Турция в Африн и Сирия.

Туск заяви, че ЕС иска да поддържа партньорството и заяви, че лично е ангажиран с партньорството с Турция.

Турският президент Ердоган благодари на Бойко Борисов за това, че го е поканил на срещата във Варна.

„Действително се надяваме периодът на лоши отношения между ЕС и Турция да е в миналото. Туск и Юнкер споменаха, че трябва да работим повече, отколкото в миналото“, подчерта Ердоган.

Нашата кандидатура в ЕС е подадена през 1963 година и искаме час по-скоро да пристъпим към решителна стъпка. Обсъдихме стъпките, които трябва да направим, за да се придвижим, добави той.

И подчерта, че Турция изпълнява своите ангажименти в борбата с тероризма и бежанците, които в момента са над 4 млн. души в Турция.

„Ние сме получили 1 милиард и 800 хиляди евро, очакваме и вторият транш, обещан ни от ЕС, за бежанците“, настоя Ердоган.

Той беше категоричен, че Анкара очаква отговора на ЕС и по въпроса за отпадането на визите за турските граждани. „Нашите граждани не трябва да губят вяра в ЕС. Смятаме, че тези технически въпроси не трябва да бъдат обект на политиката. Това, което създава затруднение, са двустранните спогодби като тази за сухопътния траспорт“, добави Ердоган.

„Турция подкрепя каналите на диалога да бъдат отворени, всички днес направихме стъпка в тази посока, но трябва да предприемем и конкретни мерки“, каза турският президент.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна, че е имало моменти по време на срещата, в които е трябвало да става от масата и да се разхожда в стаята, но няма да сподели за тези моменти. Юнкер подчерта, че Турция и ЕС имат много общи интереси и много предизивикателства, на които трябва да отговорят заедно.

След години размяна на реплики по медиите, днес се върнахме на масата за преговори. На срещата ЕС-Турция проведохме една конструктивна дискусия. Благодарен съм на Donald Tusk, Jean-Claude Juncker и Recep Tayyip Erdoğan, че говорихме около това, което ни обединява, без да пропускаме нито една тема, която засяга България и Европа.

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 26 март 2018 г.

Официалната среща започна малко след 19 часа.

Очакваше се на срещата Анкара отново да поиска пълноправно членство в ЕС и отпадане на визите за пътуване на турски граждани, безмитна търговия за повечето стоки и допълнителни 3 милиарда евро за бежанците.

Условията на Европа са Турция да спазва споразумението за мигрантите, да отмени извънредното положение, да освободи незаконно задържаните и да спрат провокациите срещу Кипър.

Евксиноград
Снимка: Министерски съвет

По-рано премиерът Борисов подчерта, че за България винаги е било важно да има добри отношения със своя съсед. Борисов подчерта, че България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми.

От своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че са натрупани много въпроси, които трябва да бъдат обсъдени, и най-добрият начин за разрешаването им е диалогът.

Преди да излети за България, пред турските журналисти на летище “Ататюрк” Ердоган подчерта, че очаква решенията от Варна да активизират диалога на Турция с ЕС. Връзките ни имат дълбоки корени, но “ние ще припомним на нашите събеседници, че вече нямаме търпение да понасяме двойния стандарт… Няма да допуснем среди, чиито злонамерени намерения добре познаваме, да отнемат правото, което Турция е заслужила да бъде приета за член на ЕС”, предаде БТА.

Турция е изпълнила това, което обеща по мигрантското споразумение, и в това отношение е много по-напред от други европейски държави, настоява президентът.

- реклама -