Двама полицаи са били свидетели на катастрофата на Околовръстното (Видео)

Брифинг на вътрешния министър.

Двама полицаи, мъж и жена, са отстранени от работа след катастрофата на Околовръстното в София, при която загина френски гражданин.

Това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев. Той обясни, че е имало данни, че в близост до катастрофата е имало полицейска кола.

„Извършена е проверка. Има доказателства, че полицейският автомобил се е движел по маршрута на „Поршето” на Любенов.

Този полицейски автомобил и двамата полицаи са станали свидетели на самата катастрофа. Вместо да изпълнят служебните си задължения, те са направили нещо друго”, каза Демерджиев, но не уточни какво точно.

Вътрешна сигурност е направила проверката. Наблюдаващият прокурор е бил запознат с действията на полицаите.

Предложено от Вътрешна сигурност е било двамата полицаи да бъдат задържани незабавно за 24, да се вземат телефоните и данните от телефоните и да се предприемат неотложни действия.

Наблюдаващият прокурор обаче не е позволил това и е поел контрол върху разследването, стана ясно още от думите на Демерджиев.

„Тези действия в последствия бяха поднесени като опит, че видите ли полицията прикрива полицаите, участвали в тези действия.

Нищо подобно. Дирекция „Вътрешна сигурност” установи тези факти и обстоятелства и беше образувано второ досъдебно производство за техните действия и бездействия”, каза Демерджиев.

Служителите са били отстранени от длъжност още тогава, отнети са им личните карти, личният знак, служебното оръжие.

- реклама -