Повдигнаха три обвинения на Георги Семерджиев (Видео)

Брифинг на СГП за тежката катастрофа в София, , причинена от Георги Семерджиев.

В трагичния пътен инцидент на бул. „Черни връх“, при който загинаха две жени. Зад волана на джипа е неправоспособният водач Георги Семерджиев, който след инцидента избяга и се укри.

Наблюдаващите прокурори имат данни, че полически служители са злоупотребявали и не са изпълнявали задълженията си.

Към настоящият момент е взета кръвна проба от лицето и се очаква резултатът ѝ да излезе.

„Наблюдаващите прокурори повдигнаха ново обвинение на лицето, за което се предполага, че е извършило ПТП-то на бул. „Челни връх”.

На първо място се касае за особено тежък случай, в следствие на което е предизвикана смъртта на двете жени.

Направени са и множество нарушения. За това законът предвижда от 5 до 20 години затвор”, каза Христо Къстев.

Второто обвинение е за управление на автомобил след употреба на наркотични вещества. За това законът предвижда от 1 до 3 години.

„Третото е за използване на официален неистински документ – свидетелство за управление на превозно моторно средство. За това се предвиждат до 8 години затвор”, добави Кръстев.

Прокуратурата е събрала данни, че през юни Семерджиев е тестван за наркотици и след като дрегерът е отчел положителен резултат за амфетамин и метамфетамин, той избягал от патрулния екип.

Не е ясно дали полицейските служители са го „пуснали умишлено или случайно“. Не е ясно и дали изобщо полицията го е издирвала впоследствие.

Оказва се, че до момента още не са готови резултатите от кръвната проба на Семерджиев – затова прокуратурата още не може да каже дали е шофирал дрогиран в нощта на 5 юли.

Обвинението за шофиране след употреба на наркотици не е за 5 юли, а за 10 юни 2022 г. Това са две различни престъпления. Към настоящия момент е взета кръвна проба и се чака излизане на експертизата. За разлика от алкохола наркотиците остават в кръвта за по-дълго време“, каза Христо Кръстев от СГП.

На въпроса на журналисти защо прокуратурата не поддържа още по-тежко обвинение – причиняване на смърт при ПТП с умисъл, а не по непредпазливост,

както беше направено по делото срещу убиеца на Милен Цветков – прокурорите обявиха, че „до момента няма данни да обусловят такава квалификация. Ако се съберат доказателства, тя ще бъде променена“.

Симона Радева от Първо РПУ, която беше отведена на разпит заради съмнения за съучастие в укриването на Семерджиев, засега е само свидетел по досъдебното производство срещу него.

В СГП обаче вече се прави проверка по данните, че полицейски служители са нарушавали своите служебни задължения.

„Отделени са материали и е възложена проверка, за да се установи дали полицейски служители са помагали на обвиняемия, като са прикривали други извършени престъпления от него, както и дали са му помогнали да се укрие от правосъдието след настъпване на тежкото ПТП“, каза Кръстев.

По повод странното постановление, с което през 2014 г. прокурорка е отказала да повдигне обвинение срещу Семерджиев въпреки залавянето му да кара без книжка за пореден път, той прехвърли вината върху тълкувателно решение на ВКС.

В него се казва, че ако наказателното постановление не е връчено лично срещу подпис на лицето, не може да съществува субективния елемент у него, че той е знаел, че е наказан по административен ред.

В случая със Семерджиев – той е шофирал от 2005 г. без законна книжка и е залавян и през 2013, и през 2014 г., като са му издавани актове.

Те обаче не стигнали до него заради това, че не можели да го намерят на регистрирания му адрес.

Не е ясно защо прокуратурата е решила да тълкува закона в по-изгоден за обвиняемия ред, след като в неговия случай има ясни данни за системно неспазване.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено