Прокуратурата обяви: Има четирима обвинени по случая Nexo, засечена е среща с бивш министър на финансите (Видео)

Повдигнати са обвинения на четирима души по разследването срещу криптобанката Nexo. Това съобщи на пресконференция директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. На всички обвиняеми –

български граждани, е наложена забрана да напускат

България, въпреки че не е ясно дали те са у нас към момента. На подведените под отговорност са назначени данъчни ревизии.

Един от свидетелите казал, че е имало среща

в министерството на  финансите, организирала  от министър на финансите, на която се обсъждало как през БОРИКА да се разплащаме и с криптовалута. Срещата е била преди половин година, когато все още у нас е действал редовен кабинет.

Обвиняемите са заподозрени в участие в организирана престъпна група, която функционирала от началото на 2018 г. до вчерашния ден и извършвала дейността на Каймановите острови и във Великобритания. Един от обвиняемите е сочен за ръководител на групата.

„Тя е създадена с користна цел – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз“, поясни Сарафов.

„Група компании са обединени под името Nexo.

„Благодаря на всички колеги, които работят от няколко месеца по случая „Nexo”. Той е уникален за България и един от малкото такива в световен мащаб”, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Гешев подчерта, че по казуса нашите служби си сътрудничат с европейските и евроатлантическите си партньори.

„Този  случай е доста сложен и разчитаме на

съдействие, включително и на експертна помощ. В бъдеще вероятно ни предстои още по-сложна работа. Имаме капацитета да се справим, независимо от предизвикателствата, пред които сме изправени”, допълни Гешев.

Нови разкрития около разследването на платформата

Nexo дават следствието и прокуратурата.  Вчера стана известно, че държавното обвинение разследва т. нар. криптобанка, чието лице е бившият народен представител Антони Тренчев. Разследването се води за пране на пари, финансови престъпления и компютърни измами.

В началото на брифинга главният прокурор Иван Гешев благодари за акцията.

Този пример е пример за добро сътрудичество с нашите евроатлантически партньори. Този случай е доста сложен. този предмет онагледява новите проблеми, новите видове престъпления. Той е уникален за България и един от малкото такива в световен мащаб. Мога да съм сигурен, че още по-голяма работа предстои в бъдеще, каза Иван Гешев.

Надяваме се България да е в световинте новини с това, с което можем да се гордеем – млади хора, айти специалисти, а не с негативни новини, но затова пък сме готови да сеизправим пред предизвикателствата.

Благодаря, колеги, завърши Иван Гешев.

Ще изправим нашето оборудване, с което разполагаме, а разполагаме с такова, увери шефът на следствието Борислав Сарафов. Нашите служби са авангард и водещи в този вид престълления, добави той.

Над 20 свидетели са били разпитани, някои като анонимни, те изразили опасения за своя живот и затова ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели, каза още Сарафов.

Той съобщи, че четирима са обвинени,

един е обвинен за организатор на група за пране на пари, компютърни измами и банкови дейности без лиценз. На всички са наложени забрани да напускат  страната, каза още Сарафов. Двама са с 1 млн. гаранция, двама не са в България. Въпреки че по документи е трябвало да са в България.  И четиримата са български граждани, каза Сарафов.

Шефът на киберпрестъпления в НСлС

Светослав Василев представи схема. Българското дружество, което е собственост на регистрирането в Швейцария Nexo ейджи, което е в Швейцария не разполага с капитал.

Общата стойност на трансакциите е 94 млрд.  При трансакциите се отличиха смущаващи неща, каза Василев. То е установено от израелските тайни служби. Това както писа „24 часа“ Махмуд Мохамед.

Групата е действала от началото на 2018 г.

до вчера.  По отношение на четиримата са назначени данъчни ревизии, както и на свързаните с тях лица. Ангажирани са НАП и КПКОНПИ.

Те разполагат с имоти в Дубай, на Бахамите, на Каймановите острови, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

В един от домовете, претърсени вчера,

били намерени 35 картини от изключителни автори – Пикасо, Салвадор Дали, Матис.

Тези хора не са наркодилъри от „Обеля“, а изключително ерудирани, добави Сарафов.

 

- реклама -