ГЕРБ предлага мерки за справяне с инфлацията и пита, за какво кабинетът е похарчил 9 млрд. лева за месец (Видео)

От партия ГЕРБ дадоха извънредна пресконференция, на която обявиха своите критики и предложения за овладяване на бюджетния дефицит и инфлацията. От партията са изчислили, че близо 9 млрд. лева са изхарчени от новото правителство през последните месеци.

Депутатът Александър Иванов от ГЕРБ  коментира негативният трент в разходите – над 9 млрд. лева само за месец.

През 2017 те са били около 4 млрд, а през 2020-та стигат до 7 млрд, когато има силна вълна на ковид, а бизнесът ограничен. Намаляването на фискалния резерв бил с  4,6 млрд. лева. през декември. Това по думите му са голяма част от парите от заемите, които служебните кабинети на Радев теглили.

Друг негативен рекорд имало и в дефицита и недобро планиране на държавните средства. Така за 2021 година той е 4 млрд, а през 2017-та е имало излишък.

Доброто планиране довело до балансиран бюджет следващите години. Така до 2020 година, когато имало малък дефицит. Според него трябва обяснение на Кирил Петков и Асен Василев. Писка спешни мерки заради галопиращата инфлация.

 

От ГЕРБ изтъкнаха, че над 7 млрд са събраните в повече приходи. Отбелязаха, че част от основните суровини са скочили и няма как да няма повече приходи в бюджета.

Когато хлябът е бил 1 лев, то ДДС-то за него е 20 сега. Сега хлябът е 2 лева, а ДДС-то е 40 ст. За гражданите е два пъти по-скъпа цена.

Инфлацията при промишлеността пък била 4 пъти по-голямата , отколкото за потребителските цени. Инфлацията е 7, 3 % и ако тази тенденция се спази, то ще следва двуцифрена инфлация, която не е имало от 2008 г.

Дойде четворната коалиция и се върнахме до двуцифрените нива на инфлацията“, коментираха от ГЕРБ. Изтъкнаха, че не виждат мерки срещу инфлацията, дори неработещи. Най-зле пък се очаква да бъде в енергетиката.

На свой ред лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че изявлението им идва след анализ в медиите, който бил точен. „Ако имам упрек към колегите не е че играят шах.

Времето на пиара отмина. Вече 10-11 месеца минаха и докато бяха министри да не виждат тези цифри и да не вземат мерки“, каза Борисов.

По думите му над 3 млрд. лева са по доверителни сметки. Поясни, че и те са го правили и даде пример – слагали по 1 млрд. лева за саниране, за да са гарантирани.

Правили същото и за строителство. „След приказките си по нас, тези хора няма да построят нищо’, каза той и даде причината – страхът от високите на цени, за които пък ГЕРБ ще задават въпроси.

Борисов разкритикува властта, че продължаваме да сме без план за възстановяване, има нулева година и за еврофондовете.

Искаме прозрачност , каза Борисов и да стане ясно за къде са отишли тези 9 млрд. лева. Поясни, че са излъгали предизборно пенсионерите, а с тази инфлацията повишението за парите на пенсиите ще бъдат изядени.

Делян Добрев пък коментира поскъпването на цената на газа и това изправяло всички топлофикации на газ пред фалит.

По думите му нямало компенсации за тях, както и за Булгаргаз, които пък са изправени пред ликвидна криза – за около 150 млн. лева на месец. Поясни, че КЕВР е независим орган, а този състав на комисията е професионален.

Опасява се, че това е на път да се промени, след като от ПП имат кандидат за шеф на КЕВР – депутатът Сабрутев, като поясни, че рокадата се готви от края на януари. По думите му той не само е политически оцветен, но и неподготвен.

Попита и кой изнесе договора за азерския газ, за който има клаузи за конфиденциалност относно цената.

Това се случили само дни след избирането на новия кабинет, което застрашавало и нашата енергийна диверсификация. Попита дали някой умишлено ли се опитва да развали договора и отношенията ни с Азербайджан и така частни фирми да подпишат договори за доставка на руски газ.

Борисов пък заяви, че по техни данни има вече остро писмо от Азербайджан, което се криело. Съветва Кирил Петков да възложи на ДАНС да провери от къде е изтекъл договора с азерите.

По думите му той е и политически и много хора и политици са работили той да се случи.

Ако не се намери виновника, то съмненията, че е умишлено, се засилват. Изтъкна, че изтекъл само ден след като Булгаргаз го предал на МС.

Ударът по Булгаргаз, който се готви, го водило до размисли, че искат да правят нещо с Булгаргаз. В подкрепа на тази теза била и позицията от вчера на секретаря на президента Димитър Стоянов.

Борисов напомни, че шефът на КЕВР Иван Иванов е от ДСБ, която е част от ДБ, а те на свой ред са коалиционни партньори с ПП.

По думите му азерите са ни големи приятели, но са сложен партньор и добави, че договорът ни е по „английското право“.

Александър Иванов каза още, че язовир „Пазар дере“, е източен нарочно. Бойко Борисов го допълни, че е бил направен и опит да се източи язовир над Габрово, но там дежурни младежи на ГЕРБ са осуетили намерението им.

Лидерът на ГЕРБ коментира, че веднага трябва да се вземат мерки, а в сряда НС да отмени мораториума на цените.

Поясни,че те само информират за процесите като опозиция – както и дали има писмо от азерите до Булгаргаз. По думите му новата власт към момента няма алтернатива и затова те не зоват за оставка и няма да внасят вот на недоверие на тема енергетика.. Именно затова ги призова да спрат схемите.

Отказа да коментира защо все още Петков и Василев не създават партия. По думите му проспериращите държави имат системни партии, а сега имаме коалиция, в която лидерите на две от партиите са в оставка.

Поясни, че партията означава, че се носи отговорност, в това число и за местните структури. Иска да знае защо не искат да свалят цените.

По  думите му цената на въглищата не е мръднала, а реакторите ни работят на пълна мощност. „Кое налага да излети така цената на тока?“, попита той.

 

- реклама -