Шейново

Директорът на „Шейново“: Разминаването е станало при първото раздаване на бебетата (Видео)

Брифинг: Директорът на АГ „Шейново“

Най-сърдечно искам да поднеса лични и на персонала извинения към семействата на двете бебенца за ситуацията, както и да изразя нашето съдействие за най-бързото разрешаване на казуса. Това заяви директорът на „Шейново” д-р Румен Велев на брифинг пред медии.

„От няколко дни, по-точно повече от седмица, текат няколко проверки в нашата болница. Когато разбрах за случая, веднага подадох сигнал.

Предвид деликатността, искахме да се запази мълчание за запазване на личните данни на двете семейства. Затова, до този момент, нямаше голяма информация по случая.

Освен тази проверка, която тече доста бързо и когато вчера стана ясно от прокуратурата, че на практика вече биологичните родители са изяснени – ясно е кое дете на кое семейство е, сега следва юридическа процедура за размяна на бебетата.

Текат още три проверки в болницата, която установява какво е довело до случая“, каза той.

„Няма грешка в гривничките – бебенцата са с гривнички такива, каквито са им поставени при раждането, но се разминават с гривничките на майките.

Няма грешка при гривничките на майките – просто майките и децата имат еднакви гривнички, но на майка с гривничка за бебенце А ѝ е дадено бебенце Б“, категоричен е той.

„Абсолютно недопустимо е. Хората, които са допринесли за тази грешка, ще бъдат наказани изключително строго“, обеща той.

По думите му има смущаващи факти, които не могат да се обяснят в момента: „Първо, по време на целия престой в болницата, нито една от двете майки не е обърнала внимание на номерата на гривничките, при изписването на децата тези гривнички не са били сверени, а и 3 месеца е дълъг период, в който не е логично човек да не провери гривничките на бебенцето. Едната майка много добре си съхранява документите, в които има номерата.

Разбрахме за ситуацията, след като едната майка се обади. Тази майка е видяла двете гривнички и е установила, че номерът на ръката на гривничката ѝ и номерът на бебето не е един и същ.“

„Бебетата не са разменени по време на раждането, размяната е настъпила по-късно. След като се раждат, ние ги поставяме в кошчета, с които после ги носим на майката.

Тези кошчета, на много видно място, пише номера на майката и номера на гривничката на майката, и по този начин става съпоставка и майките си виждат бебетата.

Разминаването е станало точно тогава – при първото раздаване на бебенцата“, допълни още д-р Велев.

Той определи ситуацията като „низ от нелепи случайности и грешка на един човек, който в началото е объркал нещата“.

„Повече от 30 години съм акушер-гинеколог, за това време не ми се е случвало подобно нещо, за пръв път ставам свидетел на такъв случай.

Нямам обяснение какво точно се е случил, но съм наясно, че няма умисъл в това нещо“, смята той.

Той обяви, че не е контактувал с майката, подала сигнала: „С всички служители сме разговаряли, всички дадохме сведения, повече от 30 човека бяхме разпитани в прокуратурата. Всичко, което знаем по случая, е записано и е там.“

На въпрос за това дали ще подаде оставка, той заяви: „Това е добър въпрос. Първо искам случаят да приключи най-добре за двете семейства – това е най-важното за тях.

Моята оставка не е най-важното точно сега. Готов съм да я подам, ако се установят нарушения при нас

Той заяви, че от неговото уведомяване на полицията са минали осем дни до изтичането на информацията: „Аз имам версия, тя си е моя лична. Целта беше да съхраним информацията за семействата, личните данни.“

Той е категоричен, че през цялото време двете семейства съдействат изключително на органите на реда: „В рамките на 7 дни са осъществени всички следствени действия, всички процедури, разпити, взети са биологични проби.

Всяка майка очаква да си получи своето биологично бебе.

Не съм разговарял с майките, ще го направя с най-голямо удоволствие, но първо този случай трябва да свърши с хепи енд – всяко семейство да получи своето бебе.“

- реклама -