Бриджит Макрон стана кръстница на първото бебе панда, родено във Франция – СНИМКИ

Бриджит Макрон стана кръстница на първото бебе панда, родено във Франция

Той се казва Юен Мън, което в превод означава „осъществяване на мечта“. На цвят е сив с розовеещо бяло, пухкав е и тежи повече от 7 кг. Кръстница му е не друга, а съпругата на френския президент – Бриджит Макрон.

Бебето панда Ян Мън е родено от двойка панди, предоставени от Пекин в знак на приятелство.

През 2012г. Китай предоставя на Франция двойката панди за срок от 10 години в рамките на т. нар. „панда дипломация“. Пекин я използва, за да заздравява връзките си с други страни. Раждането на бебето Юен Мън дойде тъкмо навреме – малко преди първата визита на френския президент Еманюел Макрон в Китай.

За кръщаването на това „китайско национално съкровище“ в зоопарка бе организирана голяма церемония в присъствието на неговата кръстница, на посланика на Китай във Франция Чжай Цзю и на китайския зам.-министър на външните работи Чжан Йесуй.

 

Името на новородената панда бе предложено наред с още няколко от гледачите в резерват за панди в Китай. Китайската Първа дама избра Юен Мън и го предложи на Бриджит Макрон.

Даряването с панди се практикува от Китай още от VII век

Сега Пекин ги заема на приятелски страни за срок от 10 години максимум срещу около милион евро на година. „Раждането на първото бебе панда бе многоочаквано събитие в Китай и във Франция, заяви китайският зам.-министър на външните работи“.

Той прочете поздравително послание от съпругата на китайския президент Си Цзипин. Раждането и кръщаването на пандата символизират френско-китайското приятелство, което минава в нова фаза на развитие“, подчерта той.

През 1973 г. Франция бе една от първите страни, които получиха панда, след САЩ по време на посещението на президента Никсън през 1972 г. Седем европейски страни и двайсет и две държави по света също гледат панди.

След Австрия, Белгия и Испания, Франция стана четвъртата европейска страна, където се ражда панда, която е вписана в Червената книга на заплашени от изчезване видове.

Източник: АФП

- реклама -
Flashlight gif 640×90