Експерти: Brexit може да доведе до разпадане на еврозоната

Излизането на Великобритания от ЕС може да доведе до

разпадането на еврозоната.

Това мнение споделят шефовете на американските банки J.P. Morgan Chase и Morgan Stanley – Джейми Даймън и Джеймс Горман, съобщава в. „Файненшъл Таймс“.

„Brexit увеличи с пет пъти вероятността еврозоната да не оцелее през следващите десет години“. Казва Даймън по време на годишната среща на Международния институт по финанси във Вашингтон.

Горман, от своя страна отбелязва, че проблемът Brexit е проблем за оцеляване на Европейския съюз. Според него, британският референдум ще има „по-широки дългосрочни последици.“

„Brexit – това е сигнал за тревога, която означава, че ЕС трябва да се промени, но всеки е зает със своите проблеми, и всичко това усложнява нещата“, казва бившият министър на финансите на Италия и ръководител на европейското подразделение на J.P. Morgan Chase Виторио Грили.

На проведения на 22 юни референдум 51,9% от британците гласуваха за излизането на страната от ЕС. Миналата седмица британският премиер Тереза Мей каза, че преговорите за прекратяване на членството на страната в общността ще започне не по-късно от края на март 2017 година. Както се очаква, процесът за излизане от ЕС ще отнеме около две години.

- реклама -