Брекзит в криза! Британският външен към ЕС: Не бъркайте любезност със слабост

Джеръми Хънт Мей Брекзит ЕС преговори
Британският външен министър Джеръми Хънт призова ЕС да бърка британската учтивост със слабост.

Изявлението му идва след като след преговорите за Брекзит стигнаха до задънена улица.

След отхвърлянето британските предложения по споразумението за оттегляне на Великобритания, Доналд Туск публикува провокативна снимка в Instagram, в която набеждава Тереза ​​Май, че „обира черешката на тортата“.

След това Туск обяви, че се възхищава на Тереза Мей и компромис все пак е възможен.

Хънт обаче днес предупреди Туск да избягва „форсирането“ на ситуацията.

Той настоя, че е време ЕС „да избегне пропастта“ от една анти-Брекзит сделка, да „седнат и да говорят с нас за това как можем да направим тези разумни и конкретни предложения действително работещи“.

Мей поиска нови предложения от ЕС за излизане от безизходицата, след като планът от „Чекърс“ беше отхвърлен от евролидерите.

Лидерите на ЕС обявиха след срещата си за Брекзит в Залзбург, че няма да одобрят плана, тъй като е в разрез с правилата на единния пазар.

По думите на британския министър-председател двете страни искат споразумение, но има две области, в които Лондон и Брюксел са доста далеч един от друг. Мей добави, че ЕС все още предлага само два варианта за бъдещите икономически отношения.

Мей беше категорична – по-добре без сделка отколкото с лоша такава.

Мей на прицел

Задават се нови сътресения в британското правителство. За това алармира вестник „Дейли мейл”.

Според изданието, няколко министри са готови да подадат своите оставки, ако другата седмица премиерът Тереза Мей не промени курса си за Брекзит. Сред министрите, които е възможно да подадат своите оставки, са тези на труда и пенсиите Естер Маквей и на международното развитие Пени Мордонт.

„Министър-председателят се постави в невъзможна ситуация. Очевидно е, че Европейският съюз няма да приеме нейното предложение. Дори и нейната партия не е съгласна, има група в редиците на Консерваторите, които са твърдо против”, заяви Киър Стармър депутат от Лейбъристката партия.

Така че, на британският премиер никак не му лесно тези дни – от една страна трябва да накара лидерите на ЕС да предложат компромисен вариант, а от друга е подложена на натиск от страна на свои и чужди в собствената си страна.