споразумение

Брекзит ще хвърли двугодишна сянка върху световната икономика

Излизането на Великобритания от ЕС ще хвърли сянка върху световната икономика за най-малко две години. Това предвижда британският финансов министър Филип Хамънд. В интервю, цитирано от британския в. „Индипендънт“ след срещата на Г-20 в Пекин, той посочи още, че трябва да бъдат затруднения на икономиката.

Хамънд: „Беше шок за икономическата система, не беше нещо, което пазарите и бизнеса очакваха. Така че очевидно ще има реакция“ на излизането. И понеже ще има относително дълъг период на преговори, ще съществува несигурност за резултата, надвиснала над икономическите перспективи през следващите няколко години“.

По неговите думи „Брекзит“ е само една от сенките, които са се спуснали върху международната икономика.

Световните лидери трябва да се справят със сенките над световната икономика.

Хамънд не отхвърли възможността за присъединяване на Великобритения към Транстихоокеанското партньорство. На теория към него могат да се присъединяват и държави, които не са тихоокеански, стига да получат одобрението на останалите държави членки.

Хамънд: „Нашите възможности са много в момента, ние знаем, че не можем законно да сключим каквито и да е било законови търговски споразумения, докато не излезем от Европейския съюз, което може да стане след две – две и половина години. Лондон разполага с време, в което да обмисли възможностите си.“

Темата за „Брекзит“ беше сред основните, обсъждани по време на срещата на финансовите министри от Г-20 в Китай.

- реклама -