Брекзит спря британците да си купуват имоти

Негативното влияние на Брекзит върху пазара на недвижими имоти (в частност на жилища) във Великобритания продължава. Поскъпването на този вид недвижимости буквално се стопи до нива от 0.1% през януари тази година в сравнение със същия месец на миналата. Днес средната стойност на апартамент на Острова е 277 780 USD, докато януари 2018-а тя е била 276 260 USD. През последната половин година темпът на поскъпване се забави, тъй като Брекзит внесе неувереност както сред продавачите, така и сред купувачите.

„Със сигурност забавянето на пазара в сегмента „жилища” е в резултат на несигурните икономически перспективи, които от своя страна влияят негативно на купувачите”, казва Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide. Той напомня, че това е станало на фона на ръст в заетостта и заплащането и ниската цена на ипотечните заеми. И трите фактора по принцип влияят стимулиращо на купувачите.

Изборът на клиентите намалява вследствие на спад в броя на пуснатите в експлоатация нови жилища. В случай, че икономиката на Великобритания продължи да нараства бавно, налице е нисък процент на безработица и заемите останат достъпни, цените на жилищата ще отбележат поне минимален ръст с до 7-8% през текущата година.

- реклама -