Брекзит ще оскъпи и ще ни лиши от Guinness

Тъмна бира от изпечени зърна малц, покрита с гъста кремообразна пяна, сервирана в стъклена чаша с келтска арфа. Това е „Гинес“ (Guinness) – емблематичната ирландска напитка, чието производство би могло да се наруши от Брекзит, информира агенция „Франс прес“.

От 1778 година тя се произвежда в пивоварната „Сейнт Джеймс гейт“(Saint James Gate) в Дъблин, огромен тухлен комплекс, разположен на брега на река Лифи, която пресича ирландската столица.

От пивоварната всяка сутрин към северната част на острова тръгват камиони цистерни. По пътя те преминават през невидимата граница с британската провинция Северна Ирландия, за да стигнат до Белфаст, където бирата се налива в бутилки или кегове, преди да се завърне в Дъблин и да се натовари на кораб за износ.

В рамките на преговорите за Брекзит Обединеното кралство и ЕС се ангажираха да не установяват никаква физическа инфраструктура, която може да попречи на свободното преминаване на хора и стоки през ирландската граница след излизането на Великобритания от ЕС. Така ще се запази Споразумението от разпети петък (Белфасткото споразумение – бел. ред.). То е подписано през 1998 г. и слага край на 30-годишния кървав конфликт между протестантите юнионисти и католиците републиканци от Северна Ирландия.

След предвидения за 29 март 2019 г. Брекзит обаче тази граница ще стане външна за митническия съюз на ЕС и за единния европейски пазар.

Двете страни все още не са успели да се споразумеят за задоволително решение на проблема.

С наближаването на крайния срок призракът на нов граничен контрол безпокои ирландската пивоварна индустрия.

„Всяко забавяне по логистичната верига дори с 1 час би довело до допълнителни разходи за стотици евро на камион“, каза директорът на Федерацията за алкохолни напитки на Ирландия Патриша Калън. Тази сума е значителна, тъй като 23 000 тежкотоварни камиона пресичат всяка година границата в името на доброто функциониране на тази индустрия.

Марката „Гинес“ принадлежи на гиганта „Диаджео“ (Diageo), който с оборота си от 14 млрд. евро през 2017 г. изглежда достатъчно силен, за да поеме удара. Компанията обаче разполага с верига за доставки, която включва стотици малки компании в Ирландия. Те снабдяват с основни суровини и досега не са си задавали въпроса за пресичането на границата.

„Да разполагаме с граница, през която могат да преминават безпроблемно хора и стоки, е особено важно за нас“, призна президентът на „Диаджео Европа“ (Diageo Europe) Джон Кенеди.

Ако се възстанови митническият контрол, „ще намерим някакво решение, ние сме голяма компания“, заяви той. Кенеди обаче казва, че въвеждането на подобен контрол би могло да се превърне в „огромно бреме“ за цялата верига от доставчици.

- реклама -