Тереза Мей

Брекзит се отлага… за известно време

Не преди 2017 година

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей ще натовари правителството за постигането на нейната цел за възможно най-добрата сделка за Брекзит. По този повод тя няма намерение да задейства формалната процедура за напускане на Съюза преди края на годината, заяви нейния говорител, цитиран от Reuters.
Чл. 50 няма да бъде задействан преди края на 2016 г.“, обяви говорителят на Мей.

Ако Мей задейства процедурата по Брекзит в началото на 2017 г., то това ще отвори период от две години на преговори, в края на които страната напуска ЕС. Това означава ефективно напускане на Великобритания от ЕС най-рано в началото на 2019 г.

Някои логистични проблеми, свързани с липса на експерти

Министрите мислят, че задействането на член 50 може да се отложи за есента на 2017 г. Те казват, че няма необходимата инфраструктура за хората, които ще трябва да бъдат наети с оглед на преговорите за Брекзит. Те казват, че дори не знаят кои са правилните въпроси, които трябва да се зададат, когато най-накрая ще започнат преговорите с Европа, казва източникът.

Постът министър за Брекзит беше поверен на Дейвид Дейвис, който досега е наел само половината от персонала, от който ще има нужда. Друго министерство, това на международната търговия, ръководено от Лиам Фокс също трябва да наеме бързо опитни експерти, защото сега разполага само с шепа добри преговарящи.

Тереза Мей, Брекзит процедура

Избори в Европа

Същевременно друг източник от британското правителство казва, че графикът за изборите във Франция и Германия също поражда известни трудности за плановете за Брекзит на Великобритания. В преговорите ще участват лидерите на страните членки. Президентските избори във Франция са насрочени за 23 април и 7 май догодина, а федералните избори в Германия ще бъдат догодина на през есента.

- реклама -