Брекзит на 12 април или на 22 май реши ЕС

Британският премиер Тереза Мей се е съгласила с предложението на ЕС за двете опции за кратко удължаване на британското оттегляне от съюза. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Срещнах се с премиера Тереза Мей няколко пъти тази вечер, за да съм сигурен, че Великобритания ще приеме предложенията за удължаване и за мен е удоволствие да потвърдя, че постигнахме съгласие относно това”, каза Туск.

Снощи стана ясно, че лидерите на ЕС са се съгласили да предложат на Тереза Мей два варианта за удължаване на Брекзит. Целта е да се избегне сценарият за излизане „без сделка” на 29 март, съобщи анонимен източник от френското президентство.

Ако британския парламент приеме сделката на Мей удължаването ще бъде до 22 май, за да може да се ратифицира текста. Ако парламентът не се съгласи ЕС предлага отлагане до 11 април.

Друг източник съобщи, че това означава, че до 11 април британците трябва да решат дали ще напуснат без сделка или ще искат друго удължаване.

Европейският съюз не отхвърля възможността за дълго отлагане на Брекзит.

Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференция след срещата на лидерите на 27-те останали страни от ЕС.

„До 12 април всички възможности ще останат отворени. Правителството на Обединеното кралство все още ще има избор между сделката (излизане от ЕС на ратифициран договор за развод), излизане без сделка, дълго забавяне или прекратяване на член 50 „, каза Туск.

„12 април е ключова дата за Обединеното кралство. Те трябва да решат дали да проведат избори за Европейски парламент. Ако приемат сделката преди това, възможността за дълго удължаване автоматично ще стане невъзможна”, заяви Туск.

- реклама -